Adócsalással és pénzmosással vádolnak egy svájci bankot

Súlyos és szervezett adócsalással, valamint pénzmosással vádolták meg az UBS svájci bankóriást Belgiumban, közölte a brüsszeli ügyészség.

„A svájci bank a vádak szerint közvetlenül - és nem belgiumi leányvállalatán keresztül - belga ügyfeleket környékezett meg, hogy adóelkerülést célzó ötletekkel győzze meg őket” - tájékoztatott a vádhatóság a francia szervekkel együttműködésben folytatott vizsgálatról.

„Az UBS továbbra is meg fogja magát védeni minden alaptalan állítástól” - közölte e-mailben a bázeli székhelyű pénzintézet. Az európai és amerikai hatóságok számos vizsgálatot indítottak az utóbbi években svájci bankok ellen. Az alpesi országban szigorú törvények védik a banktitkot, Svájc ezért régóta a pénzmosás paradicsomának, az adózatlan vagyonok menedékhelyének számít.

A szomszédos Franciaországban 2014-ben kezdték vizsgálni az UBS-t, és a bíróság 1,4 milliárd dollár előleg letétbe helyezésére kötelezte a bankot, egyes hírek szerint azonban a bírság összege akár a 6,3 milliárd dollárt is elérheti majd, amennyiben megállapítják a bűnösséget.

A belga rendőrség 2014-ben házkutatásokat tartott a banknál, a belgiumi fiókvállalat igazgatójának otthonában és a pénzintézet egy ügyfelénél. A leányvállalatot azóta eladták a Puilaetco Dewaay belga banknak.

Kimaradt?