Mezőgazdasági miniszter: nem lesz hétvégi boltbezárás

Visszakozott a mezőgazdasági miniszter: a két nappal korábbi merész kijelentéseihez képest ma már nem látja megvalósíthatónak a hipermarketek nyitvatartásának lerövidítését és hétvégi zárva tartását, de azt sem, hogy a bevásárlóközpontok árucikkeinek 51 százalékát hazai termékek tegyék ki. Achim Irimescu szerint az intézkedések bevezetésével Romániát megbírságolhatja az Európai Unió.

A mezőgazdasági miniszter kedden a hipermarketek hétvégi zárva tartását és az üzletekben a román termékek arányának növelését javasolta. A tárcavezető a képviselőház mezőgazdasági bizottságában nyilatkozott erről. Kifejtette: minden bizonnyal az intézkedés nem lenne a hipermarketek ínyére, de Európa nagy részében az üzletek általában este fél 7-kor zárnak, hétvégén pedig nem nyitnak ki. Romániában jelenleg a hipermarketek este 10-11-ig nyitva vannak a hét minden napján.

A Hotnewsnak adott interjúban a tárcavezető szerdán már azt nyilatkozta, a román állam nem kényszerítheti a bevásárlóközpontokat, hogy többségében hazai terméket áruljanak, egy ilyen rendelkezés ugyanis kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után. A miniszter ekkor már úgy fogalmazott: nem akarta kötelezővé tenni, mindössze vitára szerette volna késztetni a hipermarketek döntéshozóit. Az is elismerte, hogy egyelőre semmilyen felméréssel nem rendelkezik arról, hogy például ezek az intézkedések mennyire segítenék a hazai termelőket.

„Egyelőre nem rendelkezünk olyan információkkal sem, melyek szerint a boltok nyitvatartási idejének lerövidítésének pozitív hozadéka lenne. Amikor lesz ilyen elemzésünk, az eredmények birtokában már leülhetünk tárgyalni a hipermarketekkel” – mondta. Hangsúlyozta: ilyen ügyben csakis közösen tudnak dönteni a nagy üzletek képviselőivel.

A hétvégi zárva tartást illetően azt mondta: a román fogyasztó hozzászokott a hétvégi bevásárlásokhoz, egy ilyen intézkedés pedig ellenérzéseket váltana ki. Tudomása szerint azokban az uniós országokban, ahol ez működik, nem a kormány, hanem a szakszervezetek nyomására vezették be a hétvégi zárvatartást, vagyis ez esetben sem a termelők, hanem a bevásárlóközpontok alkalmazottjainak érdekeit érvényesítették. 

A tárcavezető azt is elmondta: támogatja azt az elképzelést, hogy több román termék legyen a bevásárlóközpontokban, azt azonban képtelenség biztosítani, hogy az áru több mint felét hazai termékekből biztosítsák. „Romániának egyelőre semmi esélye arra, hogy felvegye a versenyt az antalyai termékekkel, ahol a hőmérséklet pl. soha nem csökken tíz fok alá” – magyarázta a mezőgazdasági miniszter.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?