Szerdán véglegesül a közalkalmazotti bértábla tervezete

Egy 25 éves régiséggel rendelkező tanár bruttó fizetése az 5700 lejt is elérheti a közalkalmazotti bértábla új tervezete szerint. A szerdán véglegesülő jogszabályból a Romania TV tudott meg részleteket.

A kormány ígérete szerint február 10-én zárulnak az egyeztetések a szakszervezetekkel az új közalkalmazotti bértábláról. A tervezetet várhatóan szerdán ismerteti Ana Costea munkaügyi miniszter a parlament illetékes szakbizottságának ülésén.

Az új törvény 2017. januárjában lépne életbe, ám előírásait fokozatosan alkalmaznák. A közalkalmazottak bére 2020-ban érné el a jogszabályban rögzített szinteket.

A Romania TV értesülései szerint a tervezet nagy fizetésemeléseket irányoz elő a közszférában. E szerint egy 25 éves régiséggel rendelkező tanár bruttó fizetése 5700 lej lesz, ugyanakkora, mint a hasonló régiséggel rendelkező, központi közigazgatásban dolgozó köztisztviselőé. A szakorvosok bére bruttó 5600 lejre emelkedik, egy törvényszéki bíró pedig akár bruttó 14 ezer lejt is kereshet.

Ha a hírtelevízió értesülései megbízhatóak, az új törvény 70-80 százalékos béremelkedést is hozhat bizonyos közalkalmazotti kategóriáknak. Egy negyven éves régiséggel rendelkező pedagógus bruttó bére például jelenleg 3300 lej.

A Spiru Haret pedagógus szakszervezet vezetője, Marius Nistor biztatónak nevezte a tervezetről kiszivárgott adatokat, ám emlékeztetett a pénzügyminisztérium képviselőinek korábbi nyilatkozatára, miszerint a költségvetés a közalkalmazotti béralap mindössze 12 százalékos növelését teszi lehetővé négy év alatt, vagyis 2017 és 2020 között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?