Erdélyen kívüli megyékből viszik az olcsó munkaerőt Aradra

Suceavaból és Botoșaniból visznek több száz alkalmazottat az Arad környéki gyárakba dolgozni. Erről Gheorghe Falcă polgármester beszélt a napokban.

A városvezető tájékoztatása szerint Aradnak nagy szüksége van a munkaerőre. „2004-ben Aradon 32 ezer munkahely volt és magas volt a munkanélküliség. Ma 78 ezer munkahely van a városban, és alkalmazottakra van szükség” – magyarázta.

A városba már 2015-ben is 1500 munkavállaló érkezett Gorj, Teleorman és Vaslui megyékből. „Ezeknek az embereknek Arad a mennyországot jelenti” – fogalmazott Falca, aki szerint Suceava és Botosani megyékből márciusban 500 személy érkezik a városba.

A városvezetés érvelése szerint az Aradon működő nagy vállalkozásoknak helyben már nem találnak elegendő alkalmazottat, ezért toboroznak más megyékből munkaerőt. A helyi lapok szerint az ide költöző személyek az havi ezer lejes bért kapnak az ebédjegyeken kívül, a munkaadó ugyanakkor három hónapon keresztül fizeti az albérletet is a munkahelyre való utaztatás költségeit is.

Előrejelzések szerint a megyében idén 1726 lej lesz a nettó átlagbér.

Kapcsolódók

Kimaradt?