Három használtautóra egy új gépkocsi jutott tavaly

A románok továbbra is szívesebben vesznek használt felsőkategóriás autót, mint szerényebb modellből újat. A legnépszerűbb márka magasan a Volkswagen.

Jelentős mértékben, 16 százalékkal nőtt tavaly Romániában az új  személygépkocsik piaca. A Belügyminisztérium alá tartozó, gépjárművezetői jogosítványokkal és forgalmi engedélyekkel foglalkozó igazgatóság (DRPCIV) adatai szerint 2015-ben 81 200 új autót vásároltak idehaza, míg használt autóból több mint 250 ezer kelt el. Ez utóbbiak piaca 14 százalékkal bővült az előző évhez képest. Egyedül használt Volkswagent többen vettek tavaly, 71 631 darabot, mint a újat a tíz legnépszerűbb márkából, melyekből összesen 65 ezer kelt el.

A korábbi évekhez hasonlóan az új autók között tavaly is a Dacia volt a legnépszerűbb, 26 840, Pitești-en gyártott járművet írattak be a forgalomba. A második legkelendőbb autó a Skoda volt, 7514 egységgel, majd a Volkswagen 7184 darabbal. Az első tízbe a Ford, a Renault, az Opel, a Toyota, a Mrercedes-Benz, a Hyundai és a Fiat fért még be, ez utóbbiból 2143 darabot értékesítettek. A legnagyobb mértékben, 25 százalékkal, a Toyota iránti kereslet nőtt, Daciaból és Renaultból 20 százalékkal adtak el többet, mint 2014-ben, de a Mercedes sem panaszkodhat, hiszen 18 százalékos növekedéssel büszkélkedhet. A Top 10-ben szereplő márkák közül csak az Opel és a Ford zárt gyenge évet, előbbinél az eladás 9 százalékkal esett vissza, utóbbinál pedig stagnált. A leglátványosabb, 36 százalékos fejlődést a Mazda érte el, ám a japán gyártó így is csak 1095 járművet adott el.

A használt gépjárművek között a Volkswagent az Opel és a Ford követi a népszerűségi listán, előbbiből 43 ezer, utóbbiból 29 ezer darab talált új gazdára. Tavaly is kifejezetten kelendőek voltak a felsőkategóriás autók, BMW-ből 18 ezer, Audiból majd 17 ezer, Mercedesből pedig több mint 9 kelt el. Tavaly 25 százalékkal többen vásároltak használt BMW-t, mint 2014-ben, az Audi és Skoda eladások szintén szépen, 22, illetve 20 százalékkal nőttek.

A listák alapján egyértelmű, hogy a hazai vásárlók a német márkákat preferálják, melyekből összesen hat szerepel a két rangsorban.

A szakemberek azt mondják, a tavalyi növekedés motorját a flottaszerződések jelentették, a magánszemélyek vásárlásai kismértékben növekedtek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?