Sepsiszentgyörgyön büntetőadóval sújtják az elhanyagolt épületek tulajdonosait

Akár ötszázszoros büntetőadóval sújtják az elhanyagolt épületek tulajdonosait Sepsiszentgyörgyön.

A háromszéki megyeszékhely önkormányzata átvette a Romániai Municípiumok Szövetsége által javasolt módszertant az elhanyagolt épületek adójának megállapításáról. Ez szerint az elhanyagolt épületek és beltelkek tulajdonosai 300 – 400, vagy akár 500 százalékos büntetőadót lesznek kénytelenek kifizetni, annak függvényében, hogy az egész épület, vagy csak a homlokzat, illetve a tető szorul felújításra.

Az elhanyagoltság mértékét a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség méri fel a következő időszakban, majd az önkormányzat felszólítja a tulajdonost, hogy hat hónapon belül tegyen meg mindent az ingatlan állapotának javításáért. Sztakics Éva alpolgármester a tanácsülésen elmondta: minden elhanyagolt ingatlant külön bírálnak el, és külön tanácshatározatokat hoznak majd a rá vonatkozó adóemelés mértékéről.

Egyébként a kommunizmusban elkobzott, majd visszaszolgáltatott épületek tulajdonosai öt év haladékot kapnak, de nem számíthatnak haladékra a műemléképületekben tevékenykedő jogi személyek és intézmények. A városháza előzetes felmérése szerint nagyon elhanyagolt állapotban van a postának otthont adó, városközponti volt Hungária szálló épülete, az Oltmező utcai régi vágóhíd és a több száz éves dohánygyár ingatlana.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat döntése értelmében a magánszemélyek esetében idén a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten tartják az ingatlanadókat, de ez átlag 10-15 százalékos emelést jelent, ugyanakkor a tavalyhoz képest jelentős változás az is, hogy az épületek alatti területekre is adót kell fizetni, erről rendelkezik az új adótörvénykönyv.

Másik változás, hogy idéntől nem az épületek tulajdonviszonya, hanem azok rendeltetése szerint kell adót fizetni. Idéntől viszont eltörölték az idegenforgalmi illetéket Sepsiszentgyörgyön, illetve a terület és gépkocsiadókat a tavalyi szinten tartják. Emellett folytatódik az a program, amely szerint a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozások visszapályázhatják befizetett ingatlanadójuk egy részét.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén is adómentességet nyújt azoknak, akik önerőből szigetelik ingatlanjaikat. Sepsiszentgyörgyön idén is tíz százalékos adókedvezményt kapnak, akik az első negyedévben befizetik egész éves adójukat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?