Fuvarozók tüntetnek a bukaresti kormánypalota előtt

Több száz gépkocsi (taxik, teherautók, autóbuszok) töltötte meg csütörtök délelőtt a bukaresti kormánypalota előtti teret. A fuvarozó cégek tulajdonosai tiltakoznak a kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) díjának jövő évi növekedése ellen.

Az autós tüntetők a pénzügyi felügyeleti hatóságot (ASF) okolják a tevékenységüket szerintük ellehetetlenítő drágulásért. Képviselőik találkozót kértek a miniszterelnökkel, ám Dacian Cioloș ma Brüsszelbe utazik az EU-csúcsra. Végül azt az ígéretet kapták, hogy 11 órakor a kormány képviselői tárgyalnak velük.

FRISSÍTÉS: A fuvarozók nehezményezik, hogy a legnagyobb román járműbiztosító, az Astra csődje után a piacon maradt többi kilenc cég jelentősen drágította a kötelező járműbiztosítást. A szállítók szerint ezt nem a kereslet és a kínálat alapján, hanem önkényesen, kartellezve tették a biztosítók.

 A tiltakozók szerint az elmúlt egy évben több mint háromszorosára nőttek a biztosítási díjaik. Példaként említették, hogy 2012-ben egy nemzetközi fuvart végző áruszállító jármű átlagbiztosítása 1200 lej volt, amely 2014-ben 4 ezer lejre emelkedett, míg az idén már 15 ezer lejbe  került. Arra figyelmeztettek, hogy jövő évtől újabb drágulás lehet, miután az Astra csődjét követően az ASF szigorította a biztosítók számára előírt garanciális feltételeket a kárigények fedezetére. A fuvarozók a kormány beavatkozását kérik, szabályozott díjak bevezetését szeretnék elérni.

A biztosítók szerint a fuvarozók általánosítanak, a tarifák nem nőttek valamennyi cégnél egyformán. Az ASF már a tüntetés előtt bejelentette, hogy vizsgálatokat kezdeményez a biztosítóknál a panaszok ellenőrzésére.

A tüntetők az üzemanyagra kivetett, hét eurócentes, pótlólagos jövedéki adó eltörlését is követelték. A kormány 2014 áprilisától vezette be a pótlólagos jövedéki adót, amelyet el akartak törölni a nyáron elfogadott új adótörvénnyel. A jövő évi államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása érdekében, más adócsökkentésekkel együtt 2017-re halasztották ennek törlését is. Az incidensek nélküli tüntetés délután ért véget.

Kapcsolódók

Kimaradt?