Használtautó piac: nincs orvosság az óratekerésre

A Romániában eladásra kínált használt autók megközelítőleg 80 százalékának hamis a kilométerállása – állítja egy felmérés.

A számláló átállítása következében egyrészt nem ismert a gépkocsi valós műszaki állapota, másrészt a használtautókkal kereskedő vállalkozások kénytelenek magasabb áron kínálni a járműveke, mint a félrevezető óraállással piaci kereskedők - közölte az Agerpres. Egy több százezer kilométert futott autó senkit nem érdekel, de egy elfogadható óraállást már megvásárolnak a potenciális vevők.

Az eladó becsapja a vásárlót, azonban senki nem vonja felelősségre, mesterkedésének nem lesz következménye. Az Agerpres elemzése szerint ezzel csak az eladó nyer, az ügyfél veszít, mert a valóságban egy sokkal rosszabb gépkocsit vásárol. Veszít ugyanakkor az állam is, mivel a piaci autókereskedők adót nem fizetnek az államnak.

A valós kilométerállás az alkatrészek kopásának a tükre – állítják az autópiaci szakértők, meghamisítása nem csak nagyobb költségeket okoz az ügyfélnek, amikor javítani kell a járművet, hanem az utazók biztonságát is veszélyezteti.

2014-ben 220 ezer használtautót hoztak be Romániába. Ezeknek megközelítőleg 70 százalékát a feketepiaci kereskedők hozták, akik tovább is adták a járműveket, ez azonban az államnak semmilyen jövedelmet nem generált. Az Agerpres becslése szerint a be nem fizetett ÁFA összege – átlagosan ötezer eurós árral számolva gépkocsiként – eléri a 159 millió eurót, az összeg megközelíti azt a summát, amit az államnak környezetvédelmi illetékként fizettek be 2014-ben.  

A belgáknak sikerült

Romániában már többször is felmerült egy ellenőrző rendszer bevezetése a kilométeróra átállításának megakadályozására, konkrétumok azonban még nem történtek. Hasonló működik Belgiumban a Car-Pass néven, ez azt jelenti, hogy minden olyan esemény során központilag regisztrálják a kilométerállást, amikor javítást, átvizsgálást végeznek az autón, akár egy szűrőcsere esetén is. Belgiumban e rendszer bevezetését követően elenyészőre csökkent a kilométeróra-állás meghamisításának száma.

Szakértők ugyanakkor egy kiegészítő megoldást is javasolnak: bűncselekménynek kell minősíteni a kilométeróra módosítását, mellette pedig be kell tiltani az ehhez szükséges eszközök forgalmazását. Az adásvételi szerződéseken tehát kötelező módon fel kellene tüntetni a kilométeróra állását, az eladót pedig felelősségre lehessen vonni abban az esetben, ha becsapta a vásárlót.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?