A gazdasági kapcsolatok otthona nyílt meg Sepsiszentgyörgyön

Magyarországi vállalkozások háromszéki megtelepedését, illetve székelyföldi vállalkozók exporttevékenységét támogatja a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházban kedden megnyitott Magyar Nemzeti Kereskedőház képviseleti irodája.

Deák Gyöngyvér irodavezető a megnyitó ünnepségen rámutatott, hogy tevékenységükkel támogatják a kétoldalú üzletkötéseket, a gazdasági kapcsolatok megerősítését, az információcserét és befektetések megvalósulását, ezzel szeretnének hozzájárulni Székelyföld versenyképességének növekedéséhez.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) igazgatója, Skapinyecz Péter emlékeztetett, hogy a Magyar állam három éve hozta létre az MNKH Zrt-t, amely már 35 irodát működtet világszerte. Ebben az időszakban további 22 irodát nyitnak a Magyarországgal szomszédos országokban és Lengyelországban. Romániában hét iroda kezdi meg működését, így a sepsiszentgyörgyi mellett, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Aradon, Nagyváradon és Szatmáron működnek hasonlók. Az irodák megnyitását jövő év februárban fejezik be, és csatolják hálózatba őket.

Skapinyecz Péter szerint Románia a harmadik legfontosabb gazdasági partnere az ide irányuló 4,60 milliárd euró exporttal. Romániában jelenleg 12.900 magyarországi érdekeltségű vállalkozás tevékenykedik, amelyek 700 millió eurónyi befektetést valósítottak meg. Az MNKH képviseleti irodái ezt szeretnék továbbfejleszteni, ezért a hozzájuk forduló vállalkozások számára piacelemzést biztosítanak, de felkutatják a lehetséges partnereket, jogi, üzleti, adó és vámügyi tanácsadást nyújtanak.

Skapinyecz Péter szerint felmérték a vállalkozók igényeit, ezek szerint az exporttevékenységben érdekelt cégek leginkább információkat, kapcsolatokat, külkereskedelmi tapasztalatokat, pénzügyi támogatást és nemzetközi menedzsmentet igényelnek tevékenységük fejlesztéséhez. Az irodahálózat tevékenységéről a www.tradehouse.hu oldalon találnak részleteket.

Kimaradt?