Közel egy évtized után először csökkenhetnek az iPhone eladások

Módosította korábbi optimista prognózisát a Morgan Stanley ismert elemzője. Katy Huberty elmondása szerint a szeptember végén kezdődött 2016-os pénzügyi évben 5,7 százalékkal csökkennek majd az iPhone eladások, ezzel pedig megtörne az Apple okostelefonjának 2007 óta tartó hatalmas menetelése, hisz az elmúlt 8 évben minden évben növekedtek az eladások.

Legutóbb nem kevesebb mint 62 millióval emelkedett az értékesített volumen, vagyis a 2015-ös pénzügyi évben 37 százalékkal több iPhone talált gazdára mint közvetlenül azt megelőzően. A Morgan Stanley szerint az idei 231 milliós rekordszám jövőre 218 millióra csökken.

Az elemző rövid indoklásában az erős dollár okozta nemzetközi iPhone-áremelkedés mellett a fejlett piacok okostelefonos telítődését hozza fel. Ráadásul az egymást követő iterációk egyre szerényebb relatív újdonságot hoznak, emiatt lassulnak a csereciklusok, illetve az új vásárlók száma is csökkenő tendenciát mutat a szaturált piacon.

Az Apple számára nagy érvágás lenne az iPhone eladásainak komolyabb csökkenése, hiszen a cég teljes bevételének már 62,5 százalékát teszik ki az okostelefonos eladások. Mindez komoly kockázatot hordoz magában, ugyanakkor Katy Huberty szerint egyelőre nincs komoly aggodalomra ok: az Apple mint márka jelenleg rendkívül erős, a vásárlók jelentős része hűséges az iPhone iránt. A vállalat nyeresége stabil, a kutatásra és fejlesztésre pedig ennek megfelelően nagy összegeket áldoznak, jegyezte meg az elemző – írja a hwsw.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?