Magyar-román közös projektek finanszírozását hagyta jóvá Brüsszel

A határon átnyúló magyar-román projektek finanszírozására hagyott jóvá mintegy 190 millió euró támogatást az Európai Bizottság - közölte csütörtökön a brüsszeli testület szóvivői szolgálata.

A projektek célja a foglalkoztatás, valamint a határon keresztül ingázó munkaerő mobilitásának előmozdítása, a gazdasági növekedés támogatása, valamint az együttműködés javítása a természeti kockázatok elhárításában. A csomagban olyan projektek is szerepelnek, amelyek a határon átnyúló egészségügyi ellátást hivatottak segíteni, valamint a nélkülöző vidéki és városi térségek talpra állításának támogatása.

Corina Crețu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős román tagja a testület közleménye szerint úgy véli: a most jóváhagyott fejlesztési csomag pozitív és kézzelfogható hatással lesz a térségre és az emberek mindennapi életére.

A határon átnyúló úgynevezett Interreg-program teljes értéke 231,8 millió euró, amelyből 189,1 millió eurót áll az uniós költségvetés. A határ magyar oldalán Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Csongrád megyében valósulnak majd meg beruházások. Romániában pedig Bihar, Szatmár, Arad és Temes megye vesz részt a projektekben.

Kapcsolódók

Kimaradt?