Leállítja öt romániai gyárát az orosz Mechel

Felfüggeszti ideiglenesen öt romániai gyárának működését az orosz Mechel acélgyártó, amely a nemzetközi piac kedvezőtlen helyzetére hivatkozva határozott a termelés ideiglenes beszüntetéséről.

A közszolgálati rádió szerdai tudósítása szerint a Târgoviștéban működő üzemben már leállt a termelés, a dolgozók nagy részét, mintegy 1500 embert kényszerszabadságra küldtek, ami azt jelenti, hogy bérük 75-80 százalékát kapják meg.mechel-campia-turzii1

Aranyosgyéresen nyolcszáz dolgozót érint kedvezőtlenül az orosz tulajdonos döntése, de a Nándorhegyen, a Buzăuban és a Brăilában működő másik három gyárral együtt a döntés mintegy 5 ezer munkásra terjed ki. Az orosz vállalat bejelentése szerint Buzăuban, Brăilában és Aranyosgyéresen a helyi vállalatok működését december közepétől függesztik fel.

A fémipari és bányászati orosz nagyvállalat szerint a leállást a nyersanyag drágulása és az acéltermékek iránti csökkenő kereslet teszi szükségessé. A Mechel az ukrajnai donyecki üzemének a működését is felfüggeszti. A termelés újrakezdésére nem jelöltek meg pontos határidőt.

Mechelről már szeptemberben felröppent a hír a román médiában, hogy négy romániai üzemére keres vevőt, amelyet összesen 150 millió dollárért akar értékesíteni.

Kimaradt?