Csaknem hétéves mélyponton az olaj világpiaci ára

Csaknem hétéves mélypontra süllyedt az olaj világpiaci ára hétfőn, miután a világ olajtermelésének mintegy a harmadát adó Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) nem csökkentette kitermelési limitjét.

A Brent típusú kőolaj ára hétfőn délután 3 órakor 1,09 dollárral, 42,18 dollárra csökkent pénteki záróáráról, de előtte átmenetileg 42,11 dolláron is jegyezték, 2009 márciusa óta a legalacsonyabban. Az amerikai WTI olajfajta hordónkénti ára 38,85 dollárra esett, csaknem 3 százalékkal csökkent. Az olajár eséséhez az erős dollár is hozzájárul, mivel drágítja a nem dollárban fizetők számára a nyersanyag árát, és csökkenti a keresletet.

Az OPEC pénteki féléves közgyűlésén nem állapodtak meg új termelési kvótában, így a korábbi napi 30 millió hordós kvóta marad érvényben. Valójában azonban egyes becslések szerint a kartell termelése már meghaladja a 32 millió hordót, és a túlkínálat tovább nő, ha Irán januártól nagyobb mennyiséggel lép ki a piacra.

A közgyűlés évtizedek óta először végződött úgy, hogy nem határoztak meg kitermelési limitet. A csoporttagok eltérően vélekednek arról, hogy az Iránból – a nyugati szankciók feloldása után – érkező kőolajat hogyan építsék be a csoport kitermelésébe.

Az OPEC által alkalmazott napi több mint 30 millió hordós limit a napi keresletet 0,5-2 millió hordóval meghaladó kínálati bőséget okozott a piacon. Ez különösen a kisebb amerikai palaolaj-kitermelőket hozta rossz helyzetbe, akik így nagy összegű adósságot halmoztak fel.

A Commerzbank elemzői szerint az olajárak emelkedését a jövőben nem az OPEC fogja előidézni, hanem a kereslet növekedése és a csoporton kívüli termelés csökkenése válthatja ki.

A nyersolaj ára kevesebb mint felére csökkent tavaly nyár óta a világpiaci túlkínálat miatt. Az OPEC ugyanis – szakítva hagyományosan követett olajár-szabályozó termelési politikájával – világpiaci részesedésének megvédését helyezte előtérbe. Ebben az alacsony olajárat használja fegyverként a viszonylag magas kitermelési költséggel dolgozó termelők kiszorítására a piacról.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?