Nyolc Hargita megyei közbirtokosság kapott pályázati támogatást

Tánczos Barna szenátorjelölt kezdeményezésére Csíkszeredában írta alá Marian Ionescu, a gyulafehérvári székhelyű Központi Fejlesztési Régió Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökségének (CRPDRP) igazgatója nyolc Hargita megyei közbirtokossággal „Az erdők értékének növelése" témában kiírt pályázat támogatási szerződéseit.

A november 27-én, kedden zajlott eseményen részt vett Andrei Jean Adrian, Hargita megye prefektusa, Korodi Attila parlamenti képviselő, Becze István Hargita megyei tanácsos, Ioan Hîrb, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség Hargita megyei kirendeltségének vezetője is.

A 122-es intézkedés keretében meghirdetett pályázati kiíráson Hargita megye remekül szerepelt, ugyanis országos szinten tizennyolc sikeres pályázat közül nyolccal Hargita megyei közbirtokosságok büszkélkedhetnek: a csíkdánfalvi, a csíkszentkirályi, a csíkszentdomokosi, a csíkszentimrei, a csíkjenőfalvi, a zetelaki, a csíkkarcfalvi közbirtokosság és a Görgényi Közbirtokossági Szövetség.hir 1845

Az érintett közbirtokosságok az összesen mintegy 1,1 millió euró értékű támogatást gépek vásárlására és csemetekertek telepítésére használhatják. „Ezek a gépek nem a kitermelést, hanem főleg az erdőgazdálkodást szolgálják majd. A kettő nagy különbség" – hangsúlyozta János Géza, a csíkkarcfalvi Larix Közbirtokosság elnöke. Jére Elemér, a csíkjenőfalvi Tercs Közbirtokosság vezetője kiemelte, ezentúl önerőből oldják meg az erdők tisztítását és a csemeték gondozását, ugyanis ezt eddig külsős cégek végezték el.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátorjelöltje elmondta, most bebizonyították, hogy a közbirtokosságokért Hargita megyében tenni is lehet. „Beért az államtitkárként végzett munkám gyümölcse, ugyanis sikerült a 122-es intézkedést úgy módosítani, hogy a közbirtokosságok is részt vehessenek a pályázaton" – jelentette ki.

Kimaradt?