Három településen népszavazást tartanak a palagáz-kitermelésről

Három dobrudzsai településen szerveznek népszavazást december 9-én, a parlamenti választásokkal egy időben a palagáz-kitermelésről.Protest-gazedesist

Az Agerpres hírügynökség szerint a népszavazást Mangalia, Costinesti és Limanu településen írták ki a helyi önkormányzatok. Mindhárom Konstanca megyei település a Fekete-tenger partján található.

Eugen Bola, Konstanca megye prefektusa elmondta, a Központi Választási Iroda közzé tette honlapján a népszavazás kiírásának részleteit. A lakosságot arról fogják kérdezni, hogy célszerűnek tartják-e a palagáz tartalékok felmérését és kitermelését.

Traian Cristea, Costinesti polgármestere szerint az önkormányzat határozata értelmében a lakosságnak arra a kérdésre kell válaszolnia igennel vagy nemmel, hogy egyetért-e a szóban forgó község területén a palagáz kitermelésével hidraulikus repedeztetés útján.

Ez utóbbi olyan technológia, amellyel nagy nyomáson homokkal kevert vegyszeres vizet pumpálnak a mélybe, amely oldja és széttöri a kőzetet, a homok pedig nyitva tartja a repedéseket, hogy a lenyomott csövön keresztül visszaszívják a lassan összegyűlő palagázt. A módszer számos környezetvédelmi aggályt vet fel, ezért zöld szervezetek ellenzik a palagáz kitermelését.  

A Victor Ponta vezette kabinet programjában moratóriumot hirdetett a palagáz kitermelésére, amíg nem készül el a vitatott technológiákról az európai hatástanulmány.

Románia földgáztartalékát 109,2 milliárd köbméterre becsülik, ami mintegy 15 évre elegendő, a palagáztartalékok viszont meghaladják 660 milliárd köbmétert. Traian Băsescu államfő többször szorgalmazta a palagáz kitermelésének beindítását.

Kimaradt?