Az RMDSZ is támogatta az „odaadod a házad, megszabadulsz az adósságtól” törvényt

"Nemcsak a kliensnek kell a bank felé járó kockázatokat vállalnia, hanem a banknak is, hiszen a szerződés két fél között köttetik meg. Elfogadhatatlan, hogy egy bankhitel esetén, amikor a kölcsönző már nem tudta továbbfizetni havi részletét, a bank által garanciába vett ingatlant - a pénzintézet belső szabályozásának következtében - az eredetileg felmért értékhez viszonyítva, jóval kevesebb áron eladta, majd a különbözetet a klienstől kérte újból számon” – kommentálta Moldován József, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője a fizetés helyetti teljesítés törvényének elfogadását.

A szerdán elfogadott és az RMDSZ által is támogatott jogszabály lehetővé teszi, hogy a jelzáloghitelesek adósságuk visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant. A törvénykezdeményezés kidolgozásának folyamatában számos RMDSZ-es parlamenti képviselő is részt vett.

A sajtó által "odaadod a házad, megszabadulsz az adósságtól" szlogennel emlegetett törvény mintegy 800 ezer, törlesztési gondokkal küzdő romániai jelzáloghiteles számára biztosít menekülési alternatívát az adósságcsapdából.

Moldován József, a javaslat egyik kezdeményezője kifejtette: a banki szabályozás alapján a felvett hitel 130 százalékát kell garantálnia annak, aki egy nagyobb összeget vesz bankkölcsönként fel. Azokban a helyzetekben, amikor a kliens nem képes törleszteni a hitelt, akkor a bank nemcsak azt az értéket, ingatlant veszi el, amit a hitel fejében elfogadott garanciaként, hanem értékesíti az ingatlant, és a hátramaradt összeget továbbra is megpróbálja behajtani az állampolgáron. A jogszabály ennek a gyakorlatnak próbál véget vetni.

A törvény a bankok heves tiltakozását váltotta ki, ugyanis a gazdasági válság előtt felvett hitelek esetében a jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen csökkent és ma már az adósság felét sem fedezi. A bankok kifogásairól bővebben itt olvashat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?