Az államfő kihirdette a béremelésekről szóló törvényt

Kihirdette Klaus Johannis államfő kedd este az orvosok 25 százalékos és a közszférában dolgozók egységesen 10 százalékos béremeléséről szóló törvényt. A fizetések már decemberben növekednek. 

Mint ismert, a törvényt a Ponta-kormány mandátuma végén szavazta meg a parlament, de a végrehajtásához szükséges forrásokat már a Cioloș-kabinetnek kell előteremtenie. A miniszterelnök vasárnap erről azt mondta: a jövő évi költségvetés megtervezésekor számolnak a béremelésekkel, „olyan mértékben, amennyire lehetséges”. Dacian Cioloș emlékeztetett: a deficitnek nem szabad meghaladnia a 3 százalékot.

A közalkalmazottak bérének tíz százalékos emelésére vonatkozó indítványt Adrian Solomon szociáldemokrata honatya terjesztette be. Az orvosok 25 százalékos béremeléséről szóló sürgősségi kormányrendeletet módosította úgy, hogy decembertől valamennyi közalkalmazott fizetése is nő 10 százalékkal.

A szociáldemokraták fő riválisa, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái is támogatták a módosítást, de kételyeiket fejezték ki, hogy van fedezet valamennyi közalkalmazott bérének emelésére. Azzal érveltek, hogy nem akarták megakadályozni az orvosok bérének emelését, ezért szavaztak támogatólag, de reményüket fejezték ki, hogy az új kormány alaposan utánanéz, melyik bérnövelés fenntartható, és melyik nem.

A 10 százalékos jövedelemkiegészítést csak azok a közalkalmazottak kapják meg, akik korábban nem kaptak béremelést. Ismert, hogy a kormány a köz- és a felsőoktatásban dolgozók bérét is növelte 15 százalékkal decembertől, miután az idén a pedagógusok kaptak két részletben 10 százalékos fizetésemelést. A Victor Ponta vezette volt kormány ugyanis mind az orvosoknak, mind a pedagógusoknak egyformán 25-25 százalékos béremelést biztosított.

Lesz egységes bértábla?

Lemondása előtt Victor Ponta miniszterelnök jelezte, hogy valamennyi közalkalmazott fizetését is akarják növelni, és ennek érdekében a munkaügyi minisztérium dolgozik az egységes bérezésről szóló törvény módosításán, de Ponta lemondásáig ez a jogszabály-módosítás nem készült el.

A Nemzetközi Valutaalap korábban figyelmeztette Romániát, hogy 2016-ban az adócsökkentésekkel és a béremelésekkel együtt az államháztartás hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát. Az országban júniustól valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes általános forgalmi adót (áfa) a jelenlegi 24 százalékos általános kulcs helyett. Januártól az általános áfakulcs 20 százalékra csökken.

Kapcsolódók

Kimaradt?