Brüsszel alig változtatott a 2013-as büdzséjavaslatán

Az Európai Bizottság hétfőn csaknem változatlan tartalommal terjesztette elő a jövő évi uniós költségvetésre vonatkozó, újnak mondott javaslatát, miután korábban kudarcot vallott a tagállami kormányokat képviselő, valamelyest szűkmarkúbb tanács, illetve a bővebb kiadási kereteket szorgalmazó Európai Parlament (EP) közötti egyeztetés.

A tanács és az EP képviselői voltaképpen el sem jutottak az érdemi vitáig a számokról, mert az EP előzőleg elfogadhatatlannak minősítette, hogy még mindig nem sikerült megállapodásra jutni az idei, 2012-es kiadások pótlólagos forrásigényéről. Miután a parlament ellenállása miatt a 2013-as költségvetési javaslat így formai értelemben "megbukott", az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének számító Európai Bizottság az eljárási szabályok értelmében kénytelen volt új javaslattal előállni.

Ez az új dokumentum azonban 99%-ában megegyezik az eredeti indítvánnyal, amit egyes tagállamok határozottan rossz néven fogadtak, nevük mellőzését kérő diplomatáik szemrehányásokkal illettek.barroso

Az Európai Bizottság ebben a felülvizsgált előterjesztésben 151 milliárd eurós kötelezettségvállalási keretet, illetve 137,8 milliárd eurós tényleges kifizetési keretet indítványoz 2013-ra. Mindkét összeg mindössze 100 millió euróval alacsonyabb az eredeti bizottsági tervezetnél. A tanács azonban csak 149,8 milliárdos kötelezettségvállalást, és csupán 132,7 milliárdos tényleges kifizetést lenne hajlandó elfogadni az eddigi álláspontja alapján.

Az uniónak tehát pillanatnyilag nincs válasza arra, miként pótolja az idei kiadásokra szükséges összegeket, továbbá nincs költségvetése a jövő évre, valamint - miután a múlt pénteken megállapodás nélkül zárult a középtávú pénzügyi keret ügyének szentelt rendkívüli csúcstalálkozó - nincs elfogadott keretköltségvetése a 2014 és 2020 közötti időszakra sem.

Kimaradt?