Letették a Brassó melletti Airbus helikoptergyár alapkövét

A Brassó melletti Vidombákon letették kedden az Airbus Helicopters új gyáregységének az alapkövét, amelyben 2017-től kezdik gyártani a H215-ös kétmotoros nehézhelikoptert - közölte a Mediafax hírügynökség.

Az egyhektáros területen felépülő gyáregységben 300 munkahelyet teremtenek, és évi 15-20 H215-ös helikopter összeszerelését tervezik - jelentette be az ünnepségen Guillaume Faury, az Airbus Helicopters Group elnöke. Hozzátette, a vidombáki gyáregységben végzik majd a H215-ös modell tervezését, gyártását és az eladás utáni szolgáltatásokat is.

A Mediafax hírügynökségnek Alexandru Năstase államtitkár elmondta, a gyáregység 15 millió eurós beruházással épül fel, amelyhez a román kormány 20 millió lejes állami segéllyel járul hozzá.

"A H215-ös modellnek stratégiai jelentősége van az Airbus Helicopters számára. Általa a szükségleteknek leginkább megfelelő helikoptert ajánlhatjuk ügyfeleinknek rendkívül versenyképes üzemeltetési költségek mellett. A NATO-ban és az EU-ban is fontos szerepet betöltő Romániával kötött partnerség révén meggyőződhetünk arról, hogy a legendás kétmotoros nehéz helikopterek gazdaságosabbak mint valaha" - idézte Guillaume Fauryt a Mediafax.

A H215-ös modell a korábbi AS332 C1e/L 1e típus továbbfejlesztett változata, amelyet a gyártó egy új üzleti modellben kínál eladásra a korábbinál kedvezőbb áron. A világ 152 országában több mint 12 ezer Airbus által gyártott helikopter van forgalomban. Az Airbus Helicopters üzemeiben világszerte 23 ezren dolgoznak. A gyártónak 2014-ben 6,5 milliárd eurós bevétele volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?