Hagyományos román termékként védenék le a kürtőskalácsot

Hagyományos román termékként levédetné az Európai Unióban a beiktatás előtt álló új mezőgazdasági miniszter a kürtőskalácsot.

Ezt Achim Irimescu a hétfői parlamenti bizottsági meghallgatásán jelentette ki. Szavai szerint tárgyalt már erről a budapesti hatóságokkal, és abban állapodtak meg, hogy Székelyföld jellegzetes süteményét Bukarestnek kell bejegyezetnie. „Csak nem alakult még egyesület a termék levédési folyamatának elindítására” – idézte a beiktatásra váró minisztert az Agerpres.

Mindeddig az Európai Unióban egyetlen hagyományos román terméket sikerült levédeni: a topoloveni-i szilvalekvárt. Irimescu tájékoztatása szerint bejegyeztetnék a szebeni szalámit és az ibănești-i juhsajtot (telemeát) is.

Mint korábban írtuk, a Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestületnek (NKSZ) nevezett szervezet nem akarja, hogy a kürtőskalácsot román termékként jegyezzék be az Európai Unióban. Ezért a lépéseket tett, hogy az édességet osztrák termékként regisztrálják. Hantz Péter, az NKSZ képviselője még februárban azt mondta, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) újabb akadályokat gördített a kürtőskalács európai hagyományos különleges termékké nyilvánítása elé. További részleteket itt olvashat a kürtőkalács bejegyzése körüli vitákról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?