EKB: nem szabad elengedni a görög adósságokat

Az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja szerint nem lenne szabad, hogy az adósságleírás is része legyen egy újabb görögországi mentőcsomagnak.

Jörg Asmussen egy lapinterjúban kifejtette: olyan, a költségvetési hiányt csökkentő csomag kell, amely "jelentősen csökkenti a kamatterhet, és görögországi adósságvisszavásárlást tartalmaz". Egy adósságleírás nem része egy ilyen csomagnak - szögezte le.

Asmussen egyben remélte, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek hamar megállapodásra jutnak a görög mentőhitelről, és így folyósíthatják az újabb - a következő két részlet egy összegben való utalása miatt nagyobb, - 44 milliárd eurós részletét. "Ehhez az kell, hogy a következő két évre vonatkozó finanszírozási rést kipótolja a többi euróövezeti állam" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ez csak úgy lehetséges, ha mindenki hajlandóságot mutat a tárgyalások sikeres lezárására.asmussen

A hétfői találkozó immár a harmadik olyan egyeztetés lesz, ahol kifejezett cél, hogy megállapodás szülessen az újabb hitelrészlet folyósításáról. Az újabb pénzügyi támogatás híján a görög államnak november végén elfogy a pénze.

Az eddigi sikertelenség fő oka, hogy vita alakult ki arról, miként lehetne a görög államadósságot belátható időn belül fenntartható szintre mérsékelni. Ez - a második mentőhitelben rögzítettek szerint - azt jelenti, hogy az athéni kormányzatnak 2020-ra a bruttó hazai termék 120 százalékára kell csökkentenie az államadósságot a jelenlegi, 170 százalékos szintről. Az IMF azt szeretné, hogy az euróövezeti államok adósságleírással mérsékeljék Görögország adósságterheit, míg Németország - többek között - azt, hogy két év haladékot adjanak az athéni kormányzatnak az adósságcél teljesítéséhez.

Kimaradt?