Cosmetic Plant: a kézzel írt címkétől a Monde Selection nagydíjig

Napjainkra az egyik legjelentősebb hazai kozmetikai cég lett a kolozsvári Cosmetic Plant. A családi vállalkozás termékei ott vannak már a portugál és jordán boltokban is.

Negyedszázaddal ezelőtt, egy alig 40 négyzetméteres kolozsvári lakásban Mester Ilona gyógyszerész, húszéves, a Farmecnél szerzett szakmai tapasztalattal a háta mögött nekilátott, hogy magánvállalkozás keretében gyógynövény alapú kozmetikumokat állítson elő. Kezdetben a termelés kézműves jellegű volt, az első, krémek keverésére szolgáló gépet egy mosófazékből eszkábálták, a címkéket kézzel írták. 24 év alatt nagyot változott a világ a Cosmetic Plantnál, mely jelenleg egy Szamosfalván álló modern, kétszintes, 1 700 négyzetméteres épületben működik, termékei pedig immár külföldön is kaphatóak.

Az alap a növényi kivonat

László Zsuzsanna vezérigazgató 1995-ben, a gyeremekgyógyászati szakképzés elvégzése után lépett be édesanyja cégébe. „Fantáziát láttam benne” – emlékezik vissza a döntésre, mely ihletettnek bizonyult. Az első professzionális gépeket 1997-ben szerezték be, Olaszországból. Azóta úgy a termelés volumene, mint a termékskála fokozatosan bővül. A Cosmetic Plantnak jelenleg 14 termékcsaládja van, a legújabbat, a mézeset, négy hete dobták piacra. A termékcsaládok többsége egy aktív növényi hatóanyagra (argán, homoktövis, csipkebogyó stb.) épül, de vannak rendeltetés alapú termékcsaládok is (lábápolás, narancsbőr, baba-mama stb.). A Cosmetic Plant kozmetikumai kivétel nélkül normál-, illetve bio növényi kivonatokból készülnek. A szigorú minőségi követelmények miatt az alapanyagok 90 százalékát külföldről szerzik be.

Közös jellemzőik még a vállalat termékeinek, hogy saját recept alapján készülnek. Minden sikeres termék egy ötlettel kezdődik, magyarázza László Zsuzsanna. „Évente külföldi kiállításokon veszünk részt, ahonnan ötletekkel jövünk haza, illetve közvéleménykutatást végzünk a klienseink között, hogy lássuk, melyek a piac kívánalmai. Ha egy recept jónak tűnik, számításokat végzünk arra vonatkozóan, hogy megérné-e gyártani, eladható volna-e a termék? Vannak receptek, melyek nem kerülnek gyártásra, s ha gyártani kezdünk egy új terméket, mivel kicsi cég vagyunk, s keveset tudunk költeni marketingre, előre sosem lehet tudni, hogy sikeres lesz-e?” – mondja az üzletasszony. A Cosmetic Plant olcsó és középkategóriás kozmetikumokat gyárt, a legdrágább termékük 27 lejbe kerül, tipikus vásárlójuk pedig 35 és 50 év közötti, középfokú végzettséggel rendelkező, közepes jövedelmű nő.

Jó év, biztató kilátások

A cégnél arra számítanak, hogy az idei forgalom eléri a 2 millió eurót, az eladott termékek száma pedig az 1 millió darabot. Ez nagyjából duplája lenne a 2008-as eredménynek, ami látványos fejlődés, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy időközben volt egy világgazdasági válság. Az első kilenc hónap eredményei reménykeltőek, a forgalom 20 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A vezérigazgató asszony szerint a dinamikus növekedés több tényezőnek tudható be: minden korábbinál több új termékcsaládot dobtak piacra, bővült a forgalmazók köre és technológiai fejlesztést is végeztek, 1,3 millió lej értékben, aminek 70 százalékát uniós pályázati pénzek fedezték. László Zsuzsanna szerint adottak a jövőbeni fejlődés feltételei is, november elején újabb termékcsaládot dobnak piacra, a felmérések pedig azt mutatják, hogy a gyógynövény alapú kozmetikumok piacán hosszú távú növekedésre lehet számítani. Nagy lehetőségek vannak az exportban is. A Cosmetic Plant termékeit jelenleg Magyarországon, Moldáviában, Portugáliában és Jordániában forgalmazzák, mely piacok nemzetközi kiállításokat és vásárokat követő megkeresések eredményeként nyíltak meg a kolozsvári családi vállalkozás előtt. A cég idén Dubaiban vett részt egy nemzetközi seregszemlén, jövőre pedig a bolognai és a hong-kongi Cosmoprof vásárokon lesz jelen.

A Monde Selection szerint jól csinálják

László Zsuzsanna nagyon büszke a cég termékei által elnyert nemzetközi díjakra. A Bioliv Antiaging nappali ránctalanító krém három alkalommal (2013, 2014, 2015) nyerte el a brüsszeli Monde Selection nemzetközi zsűrije által odaítélt Grand Gold Award trófeát, ami mellé idén megkapta az International High Quality Trophyt is, míg az argánrügyekből kivont növényi őssejteket tartalmazó GreenStem Antiaging nappali krémje kétszer (2015, 2014) kapta meg a Gold Award díjat. „A díjaknak van marketingértékük, miután megkaptuk, a hazai forgalmazók is érdeklődőbbek lettek, de a külföldiek még inkább. Ezek az elismerések visszaigazolják, hogy valamit jól csinálunk” – mondja Puskás Melinda, a cég marketing menedzsere.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?