Pillepalackos sör: egy erdélyi találmány diadalútja

Európában elsőként Maros megyében palackoztak sört műanyag flakonba. Jelenleg évente több mint 17 millió hektoliter pillepalackos sör fogy a kontinensen, a legtöbb idehaza.

Éves szinten mintegy 7,5 millió hektoliter pillepalackban forgalmazott sör fogy Romániában az Európai Sörgyártók tavalyi adatai szerint. Európában ezzel éllovasok vagyunk, megelőzve a németeket, akik csak 5,4 millió hektoliter flakonos sört eresztenek le a torkukon. A harmadik helyen Bulgária áll, 3 millió hektoliterrel, majd Horvátország és Szlovákia következik 700 ezer, illetve 400 ezer hektoliterrel. A kontinens többi országában elenyésző mennyiségű flakonos sör fogy.   Svédország érdemel még említést, ott ugyanis a PET egy speciális, visszaváltható változatába palackozott sört lehet vásárolni, amiből egy év alatt 85 ezer hektoliter fogy.

Bármily hihetetlenül is hangzik, a pillepalackos sör erdélyi találmány. Az európai söriparban első alkalommal a marosvásárhelyi Bere Mureș Rt. alkalmazta a műanyag palackot, 1998-ban. Az akkoriban még hazai tulajdonban levő vállalat kizárólag műanyag flakonokba palackozta Neumarkt, Sovata és Dracula márkanevek alatt forgalmazott termékeit. A Heineken 2008-ban vásárolta meg 150 millió euróért a több mint 6 százalékos piaci részesedéssel rendelkező céget. Ekkor már, a vásárhelyi példát követve, a legtöbb hazai sörgyártó használta a pillepalackokat. 2004-ben az idehaza eladott sör 24,4 százaléka flakonos volt. Tíz év leforgása alatt a pillepalack piaci részesedése több mint duplájára nőtt, tavaly 53 százalék volt.

Jelenleg az összes nagy hazai sörgyártó, a Bergenbier, a Heineken, az Ursus, a Carlsberg, a Romaqua és az European Food is forgalmaz műanyag palackba csapolt sort, jellemzően olcsó termékeket. A szakemberek szerint éppen ez a pillepalack sikerének egik kulcsa, a gazdasági válság kitörését követően ugyanis a fogyasztók egyre inkább az alacsony árfekvésű söröket keresték, a mennyiséget helyezték előtérbe, a minőség rovására. Ugyanebben az időszakban egy másik, lényeges változás is végbement a sörpiacon, ugyanazon okból: tizenegy évvel ezelőtt a teljes eladott sörmennyiség 55 százalékát vásároltuk boltban, 2014-re azonban az arány 80 százalékra nőtt. 

Bulgáriában is nagyon fogy

A pillapalackot a román piacon is jelen levő multinacionális cégek kezdték el használni külföldön. Nem véletlen, hogy a flakonos sör piaci részesedése az Európai Unió legszegényebb országában, Bulgáriában a legnagyobb, 56 százalék. Németországban, ahol a sörivók pénztárcája lényegesen vastagabb, az igényeik pedig magasabbak, mint a Balkánon, a pillepalack piaci részesedése mindössze 6 százalék.

Európa legnagyobb sörivója Németország, hozzávetőleg 89 millió hektoliterrel, míg az egy főre eső fogyasztás tekintetében a csehek vezetnek, évi 143 literrel. Romániában valamivel több mint 14 millió hektoliter sör fogy egy évben, 1,8 milliárd euró értékben.    

Kimaradt?