Teljes kudarc a kormány „Első Autó” programja

Kudarcnak bizonyult a kormány „Első Autó” programja: eddig mindössze 120 személy vásárolt személygépkocsit a program támogatásával. Eközben Románia a használtautók paradicsoma, négy eladottból három már használt autó. A két nagy hazai autógyártó, a Dacia és a Ford is exportra küldi a termelés 90 százalékát.

„Ez a kormányprogram, holtan született. A 2015-re tervezett 16 ezer eladott autóból alig 120 darabot értékesítettek” -  nyilatkozta a Digi24 hírtelevíziónak Constantin Stroe. A Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) elnöke felhívta a figyelmet: a roncsautóprogramban évi húszezer újautót vásárolnak országszerte.

Az Első Autó programban 35 éves korig államilag garantált hitelt vehettek fel mindazok, akik első autójukat akarták megvásárolni. A szakértők az ötletet jónak tartják, kritizálják azonban néhány feltételét, mint például a hitel alig öt éves futamideje.

„A törlesztési idő mindenkép hosszabb, talán hét év kellene legyen, a hitel kamata pedig a jelenleg alkalmazott banki kapatoknál lényegesen alacsonyabb” – véli Nicolas Maure, a Dacia vezérigazgatója.  Ezzel Constantin Stroe is egyetért, aki szerint ha a kamat nem alacsonyabb az átlagos banki kamat 60 százalékánál, az ügyfél már nem érzi annyira előnyösnek e kormányprogramot. Azt is hozzátette: a bürokratikus eljárás is akadályozta a program sikerre vitelét.

Az autógyártók egyébként a használtautó piachoz viszonyítva nagyon kevés újautót értékesítenek. Szeptemberben például 22 600 használtautó talált új gazdára, az év elejétől pedig már 180 ezer. Eközben az újautó eladások ennek alig egyharmadát teszik ki.

A Ford és Dacia termelésének 90 százalékát exportra küldi. Tavaly a Dacia itthon 340 ezer, a Ford Románia pedig 60 ezer gépkocsit gyártott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?