Székelyföldi gazdák ismerkednek magyarországi gazdaságokkal

Hargita és Kovászna megyéből 20 székelyföldi gazda érkezett Magyarországra a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, hogy magyarországi gazdaságokban gyűjthessenek szakmai tapasztalatokat - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

A kétnapos látogatás során tehenészetet és tejelő telepet, valamint juhtelepet tekintenek meg, továbbá megismerkednek Gödöllőn, a Szent István Egyetem (SZIE) Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Állattenyésztési Telepével. A szaktárca ezzel a kezdeményezésével is segíteni kívánja a határon túli magyar gazdákat, lehetővé téve az a gazdálkodók közötti személyes kapcsolatok erősítését, valamint tapasztalat- és információ-átadást.

"A kormány egységes nemzetben gondolkodik, ezért nincsenek határok közöttünk" - fogalmazott Budai Gyula a VM parlamenti államtitkára a vendég gazdák számára rendezett egyeztetésen, ahol a húsmarha- és tejtermelő ágazat kérdéseit vitatták meg.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt hónapokban már tárgyalt a székelyföldi, a felvidéki, a kárpátaljai, a vajdasági, a délvidéki, a muravidéki és burgenlandi gazdaszervezetek képviselőivel. December 5-én pedig a Kárpát-medencei Összefogás Fórumon - amelyre valamennyi határon túli gazdaszervezet meghívást kapott - az elért eredményeket, elvégzett feladatokat összegzik, és a jövőbeni tervekről egyeztetnek - olvasható a közleményben.

Kimaradt?