Bolt, látványműhely és múzeum egy helyen

Múzeumot és látványműhelyt nyitott boltja mellé a Petry nével ismert vállalkozás. Kezdeményezése újdonságnak számít Marosvásárhelyen, a vállalkozás a helybéliek mellett a városba érkező turistákra is számít.

Az ünnepi megnyitón felidézték a Petri családnak a 15. száadig visszavezethető történetét. A mészáros céh Marosvásárhely gazdasági életének meghatározó vállalkozása volt. A korabeli dokumentumok szerint 1493-ban alakult, mindig a legszervezettebb és a leggazdagabb céhek között volt.

A Petry cég közel 140 éves múltra tekint vissza, amelyet 1948-ban államosítottak. A vállalkozást 1990. novemberében Petri Zalán Endre alapította újra, ennek a 25 éves évfordulóját ünnepelték most a Rákóczi-lépcső alatt felújított bolt avatójával.

Varga-Pál Petri Zsolt ügyvezető igazgató sikertörténetnek nevezte az az ingatlan megvásárlása óta eltelt 25 évet, amely alatt rengeteg kitartásra volt szükség ahhoz, hogy a kis cégük ismert vállalkozássá nőjje mi magát. Jelenleg a kilencedik generáció működteti a Petri céget, amely 24 saját üzlettel rendelkezik, egy év alatt egymillió tonna hústerméket készít és 210 alkalmazottat foglalkoztat.

Az eseményen Pop Vasile, a Maros megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke is elismerően szólt a cégről, hangsúlyozta, hogy mennyire fontos egy ilyen helyi vállalkozás, amely helyieknek biztosít megélhetést, helyben adózik és hozzájárul a város gazdasági fejlődéséhez. Elismerésül egy oklevelet és egy serleget is adományzott a cégnek a kamara vezetője.

A cégmúzeum kezdeményezését Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója is értékelte, mint mondta, a kis múzeum felavatása a Marosvásárhely Európa Kulturális Fővárosa 2021. projektbe is beilleszkedik. Az eseményen jelen levő Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja a jövő útjának nevezte azt, amit a Petri család tesz, elsimerően szólt arról, hogy a kommunizmus által kettébe tört vállalkozó család a rendszerváltás után újraalapította elődei cégét, újból működik és népszerű.

Az avatóünnepségen a meghívott vendégeknek, előljáróknak, újságíróknak bemutatták a látványműhelyt, ahol a vevő saját családi receptje szerint is elkészítik a kolbászt, a boltot, ahol a Petry-termékek mellett a vidék kistermelőinek a termékeit is forgalmazzák, illetve a múzeumot, ahol a családi ereklyék mellett a mészáros és hentes munkaeszközök láthatók.  

 

Kimaradt?