Elkezdte működését a Pro Turismo Terrae Siculorum Szövetség

Pál Zoltán elnökségével alakult meg a Pro Turismo Terrae Siculorum Szövetség, amely a turisztikai szolgáltatások hatékonyságának növelését, Székelyföld egységes turisztikai desztinációként való megjelenítését, a székelyföldi turizmus fejlesztését, annak egységes módon végzett promoválását, a társult szakmai és gazdasági szereplők versenyképességének fejlesztését tűzte ki céljául.

Az eseményen, amelyre 2015. október 16-án, Árkoson került sor, létrejött a székelyföldi turizmusért síkra szálló Pro Turismo Terrae Siculorum Szövetség, amelynek alapítói székelyföldi, turisztikában érdekelt szervezetek: Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesület, Nyárádmente Kistérségi Egyesület, Via Mariae Egyesület, Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesülete, Székelyvarsági Turisztikai Egyesület, Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület, Marosfőért Egyesület, Pro Szent Anna Egyesület, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, AQUASIC Közösségek Közti Társulás, Versenyképesség Fejlesztési Központ Egyesület, Felcsík Kistérségi Egyesület, Gyimesvölgyi Vendéglátók Egyesülete, Szovátafürdő Turisztikai Egyesület.

Albert Zoltán, a Csomád Bálványos Kistérségi Társulás munkatársa elmondta: „A szövetségnek az első ismérve, hogy a szakma hívta életre, nem egy önkormányzat vagy szervezet elképzelése, hanem szakmai körökből érkező kezdeményezés. Nagyon szép e téren a szórás, Gyergyótól kezdve, Sóvidék, Udvarhelyszék, Csíkszék és Háromszék is részt vesz ebben a munkában. Gombamód jelentek meg a különböző tourinfo irodák, ahol az alkalmazottak egy része nem tudja, hogy milyen programokat kínálhat – ezek koordinálása kihívás és egyben az egyik szerepkör, amit a szövetségnek el kell látnia. A másik egy olyan egységes idegenforgalmi identitás kialakítása, amely kinyilatkoztatások terén már létezik, de a Székelyföld marketing ennél egységesebb kell legyen. A cél, hogy a szolgáltatók egy közös ernyő alatt erősítsék ezt a márkanevet. Eddig sok anyag készült, de ezek nem voltak egységesek.  A turisztikai kommunikációt is erősíteni akarjuk, az a cél, hogy a helyi kis rendezvények híre is terjedjen – ezúttal a régiók kölcsönösen támogatnák egymás rendezvényeit. A crossmarketing ebben a felállásban hatékonyabban fog működni: ha a szolgáltatások számszerűleg nem is sokasodnak, akkor is jobb lesz az egyes kínálatok láthatósága.”

Dombora Lehel, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója, a Pro Turismo Terrae Siculorum Szövetség igazgatótanácsának háromszéket képviselő tagja szerint a szövetség nem profitorientált, független civil kezdeményezés, amely a társult és később csatlakozó, turizmusban érdekelt civil szervezetek önként vállalt együttműködésén alapszik.

A szövetség tevékenységeiről kezdetben a közösségi médián keresztül kommunikálnak.

Kimaradt?