Hungarikum lett a debreceni kolbász, a fröccs, a halászlé és a kamilla virágzat

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája - jelentette be a magyar földművelésügyi miniszter kedden Debrecenben. Ezzel ötvennégyre bővült a hungarikumok száma.

A Zsolnay porcelán és kerámia, a klasszikus magyar nóta, a pálinka, Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve és a 100 Tagú Cigányzenekar mellett mostantól a debreceni páros kolbász, a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamilla is hivatalosan a magyar büszkeségek közé tartozik. A debreceni nem az első kolbászféle a hungarikumok listáján, mert a Csabai és a Gyulai kolbászt már jó ideje hungarikumnak nyilvánították. A debreceni kolbásznak ráadásul most mind a négy változata bekerült a nemzeti értékek közé, a csak sertéshúsból, a csak marhahúsból, a sertés és marha vegyeshúsból, illetve a kóser bárányhúsból készült páros is.

A Hungarikum Bizottság indoklása szerint a debreceni páros kolbász olyan népi eredetű étel, amely saját kultúrával rendelkezik, a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. A döntés örömére a közelmúltban a Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a helyi gasztronómia több képviselőjével debreceni páros kolbász kódexet írt alá a felkutatott, eredeti receptúra szerint készülő páros kolbászok kínálatának elterjesztése érdekében. Debrecen az eredeti páros kolbász gyártására "struktúrát akar építeni" a tenyésztőkkel, a feldolgozókkal és a vendéglátókkal összefogva, amiben számít a Mangalica Szövetség együttműködésére is - nyilatkozta Papp László.

Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az egyedülálló bajai halászlé – tette hozzá - ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, és a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente. A kamilla virágzatot pedig a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezte.

A négy új hungarikum bejelentésével összefüggésben Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője bejelentette: képviselőcsoportjuk kezdeményezi hazai elkülönített fejlesztési forrás létrehozását annak érdekében, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt.

Kapcsolódók

Kimaradt?