Szeptemberben 0,26 százalékkal nőttek az árak

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) közleményéből kiderül, a harmonizált fogyasztói árindex mentén a pénzhígulás -1,5 százalékos volt. 

Mínusz 1,7 százalékos volt szeptemberben az éves szintű inflációs ráta – ezen a szinten utoljára júliusban állt, majd augusztusban -1,9 százalékig süllyedt. A múlt hónapban az élelmiszerek ára 0,9 százalékkal nőtt, a szolgáltatások 0,1 százalékkal drágultak. 

Szeptemberben azoknak az áruknak és szolgáltatásoknak az aránya, amelyek olcsóbbak lettek az előző év azonos időszakához képest 38,8 százalékot tett ki, azoké, amelyek 0-2,5 százalékkal drágultak 34,1 százalékot, míg a több mint 2,5 százalékkal drágábbaké 17,1 százalékra rúgott.

A lakosság 500 millió eurót spórolt meg a két év alatt, amióta csökkent a kenyér általános forgalmi adója (áfa/TVA) – jelentette be Aurel Popa, a Rompan elnöke a Mediafax Talks about Retail konferencián. 2013 szeptemberétől csökkent 9 százalékra a kenyér áfája, míg 2015 júniusától valamennyi élelmiszeripari termék általános forgalmi adója 9 százalék az addigi 24 százalék helyett.

Kapcsolódók

Kimaradt?