A kanadai nyugdíjakat növeli az erdélyi tankolás

A román piacon fontos szereplőknek számító vállalatokban, többek között az ország legnagyobb cégében, az OMV-Petromban rendelkezik tulajdonrésszel a kanadai nyugdíjpénztár. 

Globalizált világunkban immár nincsenek különálló szigetek, mindent és mindenkit nem is gyanított kapcsolatok finom szálainak szövedéke köt össze. Minden sepsiszentgyörgyi, aki a Csíki-negyedbeli, a helybeliek által Pekóként emlegetett Petrom kútnál tankol, montreáli és edmontoni adófizetők gondtalan öregkorát alapozza meg, bár csak minimális hozzájárulással, akkor is, ha sem rokona, sem pedig ismerőse nincs Kanadában, esetleg azt sem tudja, hogy az adott városokat hol keresse a térképen.

Ha csak banikkal is, de szintén jövőbeli kanadai nyugdíjasok anyagi biztonságához járulunk hozzá mindannyian, akik a Román Kereskedelmi Banknál (BCR) kamatoztatjuk a pénzünket, vagy onnan veszünk fel hitelt. Mindez nem egy eszement összeesküvés-elméletből következik, a magyarázat prózai: a kanadai nyugdíjalap bevásárolta magát a hazai bank- és ingatlanszektorba, valamint a kőolajiparba. 

A kanadai állami nyugdíjpénztár szuverén befektetési alapként működik, vagyis a nyugállományba vonultak járandóságát, a hazai vagy magyarországi gyakorlattól eltérően nem kizárólag az aktív tagok befizetéseiből, hanem részben befektetések jövedelméből fedezi. A kanadai nyugdíjpénztár a világ ötödik legnagyobb befektetési alapja, aktívumainak értéke 204 milliárd euró. A kanadai nyugdíjasok pénzével gazdálkodó alap közvetlenül még nem fektetett be Romániában, ugyanis minket nagy kockázatot feltételező határpiacként tartanak számon.

Közvetve mégis van pénze a nyugdíjalapnak Romániában, mivel a március végén közzétett adatok szerint részvényese az Erste Banknak, mely a BCR tulajdonosa, az OMV-nek és az Immofinanznak. Az OMV-nél 2 millió eurós részvénycsomagjuk van a kanadaiaknak, míg az Erstébe és a leányvállalata révén a romániai ingatlanpiac egyik legnagyobb játékosának számító Immofinanzba 9-9 millió eurót fektettek be. Közép-Kelet-Európában egyelőre kizárólag a Romániánál magasabb kategóriába sorolt, feljövő piacnak tekintett Lengyelországban fektettek be a kanadai nyugdíjasok, bankokba, energetikai és telekommunikációs vállalatokba.

Más, hasonló rendszerben működő nyugdíjalapokhoz hasonlóan a kanadai nyugdíjpénztár tőzsdén jegyzett cégek részvényeibe, ingatlanokba és állampapírokba fekteti a befizetések egy részét, illetve infrastrukturális beruházásokba. Részvényekben jelenleg 56 milliárd eurót tart, portfóliójában olyan kaliberű vállalatok szerepelnek mint az Apple, a kínai Alibaba, az indiai Kotak Mahindra Bank és Warren Buffett befektetési alapja, a Berkshire Hathaway. Úgy tűnik, hogy a kanadai munkavállalóknak, eltérően a romániaiaktól, nem kell fájjon a fejük a nyugdíjas éveik miatt.   

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?