Változik a 20 ezer forintos bankjegy színe

Megújított 20 ezer forintos címletű bankjegyet bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank szeptember 25-én – derül ki a jegybank elnökének rendeletéből, amelyet a Magyar Közlönyben tettek közzé csütörtökön.

A bankjegy mérete nem változik és az előoldali képen is marad Deák Ferenc portréja, a színe azonban eltér majd az eddigiektől. A bankjegy előoldala többszínű, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása kékeszöld. Az íriszszerű alapnyomat a bal oldalon található vízjelmező körül, valamint a jobb oldalon narancs, a szövegtükör körül pedig kékeszöld színhatású.

A papír anyagában a bankjegy rövidebb oldalával párhuzamosan futó biztonsági szál található, amelyen az "MNB" felirat és a "20 000" olvasható.

A szövegtükörben, egymás alatti vízszintes sorokban a "20 000" értékjelzés, a "HÚSZEZER FORINT" felirat, a "BUDAPEST 2015" felirat, a bankjegyhamisításért való büntetőjogi felelősségre vonatkozó záradék, valamint a "MAGYAR NEMZETI BANK" felirat olvasható.

Az első húszezrest az MNB 2001-ben bocsátotta ki, amelyet 2009. április 15-től váltotta fel az új, biztonsági elemmel is ellátott bankjegy.

Kapcsolódók

Kimaradt?