Vastagabb pénztárcákat jósol az előrejelző bizottság

A bruttó hazai termék, az ipari termelés, a belső fogyasztás, a foglalkoztatottság és a nettó átlagbér dinamikus növekedését jósolja az Országos Előrejelző Bizottság.

Jó lesz a dolga Románia lakóinak, ha beigazolódik az Országos Előrejelzési Bizottságnak (CNP) az elkövetkező öt évre vonatkozó gazdasági prognózisa. A testület a hét végén hozta nyilvánosságra a 2019-ig terjedő időszakra vonatkozó előrejelzéseit.

A miniszterelnöknek alárendelt, függetlennek tehát nem tekinthető bizottság meglátásai szerint valamennyi makrogazdasági mutató kedvezően alakul az előttünk álló időszakban. A bruttó hazai termék a tavalyi 666 milliárd lejről idén 704 milliárd, jövőre pedig 746 milliárd lejre nő, 2019-ben pedig eléri a 906 milliárd lejt. A növekedés évről-évre gyorsul majd, vélik az előrejelzés szerzői: jövőre 4,1 százalék, rá egy évre 4,2 százalék, 2018-ban 4,5 százalék, 2019-ben pedig 4,7 százalék lesz.

Nőnek a bérek, több munkahely lesz

A belső fogyasztást illetően szintén optimista a bizottság, a növekedés éves ütemét 4,2-4,4 százalékra becsüli. Az idei fél százalékos deflációt követően a következő években enyhe inflációra számíthatunk, amelynek mértéke 0,5 és 2,7 százalék között fog váltakozni. A prognózis 2016-tal kezdődően az ipari termelés 5 százalékot meghaladó éves növekedését vetíti elő. Ezzel párhuzamosan nő majd a munkahelyek száma, állítja az előrejelzés, öt év múlva a jelenleginél 600 ezerrel több munkavállaló lesz Romániában.

Az országos nettó átlagbér állítólag szintén kedvezően fog alakulni: ennek értéke idén 1.817 lej, két év múlva át fogja lépni a 2.000 lejes határt, 2019-ben pedig 2.266 lej lesz, ami 24 százalékkal több a jelenleginél. A külkereskedelmi hiány az egyetlen mutató, melynek esetében negatívak a kilátások, a jelenlegi 6,9 milliárd euróról 2019 végére 11,3 milliárd euróra fog nőni. 

A bizottság előrejelzéseit ugyanakkor eufória helyett ajánlatosabb egészséges szkepticizmussal fogadni. Volt már rá eset, hogy a testület nagyon melléfogott, például 2008-ban, amikor a következő évre 6 százalékos gazdasági növekedést jósolt, ám az élet 7 százalékos csökkenést produkált. Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy a gazdasági válságot a testület tagjainál lényegesen illusztrisabb szakemberek sem látták előre.    

 

Kapcsolódók

Kimaradt?