banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Egyeztetnek a legnagyobb bankok a Bitcoin miatt

A világ legnagyobb bankjai közül kilenc megállapodott abban, hogy ezentúl közösen kutatják a Bitcoin mögötti technológia banki hasznosításának lehetőségeit, és közös sztenderdeket dolgoznak ki.

A Barclays, a BBVA, a Commonwealth Bank of Australia, a Credit Suisse, a JP Morgan, az RBS, a UBS és a State Street állt össze a Bitcoin mögötti technológiát kutató startuppal, az R3-mal, hogy kiderítsék, a virtuális pénznem elosztott hálózati megoldáson alapuló technológiáját a hagyományos pénzintézetek hogyan tudják hasznosítani – írja a Portfolio.

A Bitcoin működését biztosító blockchain rögzíti a digitális pénzzel indított tranzakciókat, illetve biztosítja, hogy egy Bitcoint csak egyszer lehessen elkölteni. Az algoritmus folyamatosan ellenőrzi a tranzakciókat, és csak a valós ügyleteket engedi rögzíteni az elosztott hálózat adatbázisába (egyfajta főkönyvébe). A blockchain központi hatóság vagy elszámolóház nélkül képes úgy működni, hogy szinte lehetetlen feltörni vagy átverni a rendszert.

Ha mindezeket a tulajdonságokat a blockchain sémájára a bankok is képesek lesznek átemelni a hagyományos pénzügyi rendszerbe, akkor azzal a Santander egyik korábbi elemzése szerint világszintenévi 15-20 milliárd dollárt tudnának spórolni 2022-ig.

Címlapi illusztrációnk forrása: studentsforliberty.org


Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?