Látványos változások történtek a hazai ingatlanpiacon

Egy év alatt 11 százalékkal nőttek az ingatlanárak Kolozsváron: augusztusban már drágábbak voltak a lakások a kincses városban, mint Bukarestben – derült ki egy ingatlanpiaci felmérésből.

A Mediafax által ismertetett adatok szerint egy évvel ezelőtt egy lakás négyzetmétere országosan átlagban 907 euró volt, jelenleg 4,7 százalékkal többet kell fizetni érte. Egy év alatt Temesváron nőttek a legnagyobb arányban (11,4 százalékkal) az ingatlanárak.

A lakások Romániában hónapról hónapra drágulnak: júniusban 0,5, júliusban 1,2, augusztusban 0,6 százalékos volt az áremelkedés arányának országos átlaga, jelenleg egy lakás négyzetmétere átlagban 950 euróba kerül.

Az egy év alatt regisztrált 11 százalékos áremelkedés oda vezetett, hogy Kolozsváron jelenleg egy kétszobás, 50 négyzetméteres lakás 3900 euróval drágább, mint Bukarestben. Garzonlakások esetében az árkülönbség 2300 euró, a háromszobás, 75 négyzetmétereseknél 6000 euró, a kincses város javára.

Kolozsváron augusztus végén átlagban 1103 euróba került egy lakás hasznos területének négyzetmétere, ez az ár 2,7 százalékkal nagyobb a júliusban regisztráltnál. Egy éve még 993 eurót kellett fizetni a kincses városban egy lakás négyzetméteréért. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?