Így kezelné az RMDSZ a köztelevízió válságát

Tarthatatlannak tartja az RMDSZ a román köztelevízió helyzetét, ezért a szövetségi elnök az intézmény sorsát is szeretné megvitatni a csütörtöki pártközi egyeztetéseken. Kelemen Hunornak két válságkezelő indítványa is van.

A román köztelevízió (TVR) helyzetének megvitatását is javasolni fogja az RMDSZ elnöke az adótörvénykönyvről csütörtökre tervezett pártközi egyeztetéseken.

„Valamit az intézménnyel kezdeni kell, ezt a helyzetet nem lehet sokáig fenntartani. Az elnök-vezérigazgató cseréje nem elégséges a probléma megoldásához, nem az intézményvezető halmozta fel az adósságot és teremtette elő ezt a helyzetet” – mondta a Maszolnak Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök arra utalt, hogy a TVR anyagi válsága már évek óta tart. Az adóhatóság július 20-án 10,3 millió lej adósság ki nem fizetése miatt zárolta a számláit, az intézmény tíz nappal később tett eleget ennek a kötelezettségének. A TVR-nek az állammal szembeni adóssága 457 millió lej. A köztelevízió teljes adóssága 2014 végén elérte a 699,4 millió lejt.

Adósságletörlés vagy költségvetési finanszírozás

Az RMDSZ-nek két javaslata is van a TVR anyagi helyzetének helyrebillentésére. Az egyik szerint törölnék a televízió adósságait a költségvetés felé, átütemeznék a tartozásait a cégek felé, majd átszerveznék az intézményt. „Az állami adósságok eltörlése lehetséges, és óriási terhet venne le ezzel a TVR válláról a kormány” – magyarázta Kelemen Hunor.

A másik RMDSZ-es javaslat már törvénymódosítást is igényel, mert lényege az, hogy a parlament törölné a tévéilletéket, az intézmény finanszírozását teljes egészében átvenné az állami költségvetés. „Ez plusz terhet jelentene a költségvetésnek, de így többé a TVR nem kerülne többé a fizetésképtelenség vagy a csőd állapotába” – mondta Kelemen Hunor.

Arra a kérdésünkre, hogy az adósság eltörlése nem mond-e ellent az uniós szabályoknak, a szövetségi elnök kijelentette: valóban egyeztetni kell az Európai Bizottsággal, hogy az intézkedést ne tekintsék állami segélynek. „Mivel köztelevízióról van szó, nem a szó klasszikus értelmében vett kereskedelmi társaságról, az állami adósságok eltörlése lehetséges” – tette hozzá.

Az átszervezés már elkezdődött

Mint ismert, a számlája zárolása után a TVR vezetőtanácsa elkezdte az intézmény átszervezését. Augusztustól bezárta a TVR News hírcsatornát. Döntés született több részleg összevonásáról, hogy csökkentsék a vezetői funkciók számát. A megtakarítási intézkedések között szerepelt az is, hogy bizonyos szerződések értékének csak 70–75 százalékát fizetik ki.

Utóbb a vezetőtanács úgy döntött, hogy augusztustól 20 százalékkal csökkentik a közszolgálati televízió alkalmazottainak bérét úgy, hogy öt napról négyre csökkentik a munkaprogramot. Ezt az intézkedést azonban utólag visszavonták. Ezt azzal indokolták, hogy a TVR kifizette az adósságrészletet, amely miatt az adóhatóság zárolta az intézmény számláit, így a zárolást azóta feloldották.

Az igazgatótanács július végén tárgyalásokat helyezett kilátásba a szakszervezetekkel kollektív elbocsátásokról. Három éve mintegy 700 emberrel bontottak munkaszerződést, így a dolgozók száma korábbi mintegy 3150-ről 2450-re csökkent.

A televízió vezetősége egy korábbi közleményben emlékeztetett, hogy 2014-ben 15 százalékkal csökkentette a személyzeti kiadásokat, a gyártási költségeket is 24 százalékkal fogták vissza a fő csatorna, a TVR 1 esetében, és 9 százalékkal a TVR 2 esetében tavalyelőtthöz képest. A közlemény szerint tavaly a televízió adósságait 11 százalékkal sikerült csökkenteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?