Magyar-román üzleti fórumot tartottak Kolozsváron

Magyar-román üzleti fórumot szervezett Kolozsváron pénteken Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a város polgármesteri hivatala  a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági és Üzleti Tudományok Karán, a rendezvény mintegy 150 üzletembert, vállalkozót vonzott.

A rendezvény megnyitóján Emil Boc polgármester elmondta, akár Kolozsvár brandjévé is válhat az üzleti fórum, amelyet első alkalommal szerveztek meg, de a szervezők rendszeressé kívánják tenni.

A volt miniszterelnök a város legfontosabb vonzerejének a multikulturalizmust és az itt működő egyetemek által kibocsátott magasan képzett munkaerőt tartotta. Emil Boc elmondta, a város sürgősségi kórházat, aquaparkot, és lakónegyedet szeretne privát partnerségben építeni, és szívesen látja a magyarországi befektetőket.

Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja elmondta, a konferencián a mezőgazdaság, a számítástechnika és a megújuló energiák témakörére koncentráltak. Úgy látják ugyanis, hogy ezeken a területeken mutatkozik a legtöbb lehetőség az üzleti kapcsolatok fejlesztésére.

Gazdag gazdasági kapcsolatok

A főkonzul elmondta, mintegy tízezer vállalkozás vesz részt a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban, az elmúlt évben Magyarország 4,6 milliárd euró értékben exportált Romániába, és 2,6 milliárd euró értékben importált Romániából.

Spányik Péter, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöki tanácsadója a hivatal koncepcióját ismertette. Elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a Magyarországról exportált termékekben minél nagyobb legyen a hozzáadott érték. Hátrányosnak tartotta, hogy Magyarország exportja 80 százalékban az Európai Unióba irányul. Hozzátette: a magyar gazdaság szeretné erősíteni aktivitását a keleti piacokon.

Dumitrescu Erzsébet, a Kolozs megyei Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója elmondta, a Kolozs megyei külföldi befektetéseket mind a cégek száma, mind a befektetett összeg tekintetében Magyarország vezeti.

Kimaradt?