Megsínylette a székely pityóka a hosszan tartó aszályt

Huszonöt-harminc százalékos terméskieséssel számolnak a székelyföldi burgonyatermesztők a hosszan tartó szárazság miatt – tudtuk meg a Hargita és a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetőitől.

Nagyon nagy a szárazság Hargita megyében: 50 napja péntek volt az első nap, amikor hullott némi csapadék. „Noha Bukarestből úgy látszódhat, esik errefelé, az a kicsi, ami van, szétoszlik a hegyek tetején, és valamire való eső éppen a medencékben nincs, ahol a legnagyobb szükség lenne rá” – mondta a Maszolnak Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

A szakember tájékoztatása szerint a burgonyánál a megyében a terméskiesés most 30 százalékos, kukoricánál 40-41 százalékos, de a kaszálókon is nagyon nagy a baj: a kár megközelíti a 40 százalékot. „Nem csak az a baj, hogy nem esik, hanem 32-33 fok is van, Csíkban is, ami szokatlan. Ez azt jelenti, hogy a burgonya talajánál 50 Celsius fok van huzamosan, miközben a krumpli a 27 foknál magasabbat sem szereti, még csapadék esetén sem” - magyarázta az igazgató.

Török elmondta, ha július elején keressük meg, örömmel újságolta volna, milyen szépen elindult a termés, de most az a nagy baj, hogy az elindult termést sújtja a szárazság: a tiszta, jól megkötött burgonya egyszerűen nem tud fejlődni. Ez nem csupán azt jelenti, hogy a 9050 hektáron több mint 30 százalékos a terméskiesés, hanem értékben még nagyobb a veszteség: nem lehet majd nagy krumplikat eladni, hiszen nem fejlődnek.

Török Jenő kérdésünkre elmondta: ilyen szárazsággal ugyan 2012-ben még szembenézett Hargita megye, de a krumplitermést az idei aszály érinti a legjobban, mert éppen a virágzás után következett be. Mint megtudtuk: öntözéses védekezést Hargita megyében csak három helyen, Csíkszentmártonban és Csíkszépvízen használnak, valamint Gyergyó vidékén alkalmaz egy gazda. Az igazgató hozzátette: a burgonyán idén az öntözés sem segít, a talajhőmérséklet miatt.

A háromszékiek is panaszkodnak

Bár Kovászna megyében is esett péntekre virradóra, a tartós kánikula és a csapadékhiány miatt károsult a háromszéki krumpli és kukoricatermés. A megyében már 25-45 százalék közötti terméskieséssel számolnak. A szakértők szerint félő, hogy a termés minősége sem lesz kiváló, a csapadékhiány miatt ugyanis a krumpli-gumók nem tudtak fejlődni az elmúlt hetekben.

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba szerint a szárazság és kánikula főként a Kézdivásárhely környéki krumplitermesztőket érintette hátrányosan, azoknak ugyanis szerződésük van a burgonya chips gyártókkal, és félő, hogy nem tudják leszállítani a leszerződött mennyiséget.

A szakember szerint minden mezőgazdasági termény ígéretesen alakult három héttel ezelőttig, de a kánikulai időjárás miatt a termények elkezdtek kiszáradni. Az ipari pityóka kevésbé ellenállóbb a magas hőhatásoknak, mint az étkezési krumpli, mutatott rá a szakember, aki szerint talaj-menti 40-50 Celsius fok jelentős károkat okozott.

Hozzátette, hogy a korai krumpli esetében jó termésre számítanak a gazdák, sőt várhatóan a tavalyinál magasabb áron kilogrammonként 60-70 banis nagybani áron tudják azt értékesíteni, miközben az elmúlt esztendőben 35-40 banit kínáltak érte.

Kárbejelentésre biztatják a gazdákat

Az aszály miatti állami kárpótláshoz jutás alapfeltétele: mielőbb felmérni a károkat, és letenni az igényléseket, mondta Török Jenő. „Az emberek általában nem foglalkoznak ezzel Hargita megyében, megy a munkavégzés, és nem reménykednek, de van nagyszerű pozitív példánk Kozmásról: a tavaly árvízkárnál tettek le gyors igénylést, és az állam fizetett. Most ott nagyon megy a munka, mert az emberek hisznek benne, van értelme igényelni. erre biztatunk mi is mindenkit!" - mondta az igazgató.

A kárfelméréseket az önkormányzatoknak kell elvégezniük, a katasztrófa-elhárító csoportok révén. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság kampányt indít a felmérések sürgetésére: egyaránt fordultak elektronikus körlevélben az önkormányzatok felé, de elindították a kommunikációt a kormány felé is az ügyben, Török Jenő pedig a Hargita megyei prefektúra ülésén is érzékenyítette a témában a résztvevőket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?