Élelmiszer lett a korsós sör Romániában

Munkahelyteremtő hatást remélnek a teljes piacnak csupán 3,5 százalékát kitevő korsós sör áfacsökkentésétől Romániában.

Korsóban étel, üvegben ital, mi az? A bukaresti honatyák torz logikáját alkalmazva, könnyű megválaszolni ezt az aktuálpolitikai találós kérdést: a sör. Augusztus 10-i hatállyal 24 százalékról az élelmiszerek esetében is alkalmazott 9 százalékra csökkent a korsós sör áfája.

Az üveges, pillepalackos és dobozos sörök áfája nem változott. A csapolt ital adóterhe csökkentésének ötlete Adrian Merka Bihar megyei képviselő agyából pattant ki. A szlovák kisebbséget képviselő honatya szerint ez a lépés jótékony hatással lesz az idegenforgalomra, mivel szezonális terméktípusról van szó, aminek tetemes része üdülőhelyeken fogy, s a megnövekvő fogyasztás munkahelyeket fog teremteni. Mindennek azonban az előfeltétele az, hogy az éttermek és kocsmák csökkentsék a termék árát.

„Attól, hogy olcsóbb lett, a vendégek még nem fognak több korsós sört inni. Promóciós kampány nélkül az eladások volumene nem fog nőni. Mi árat csökkentettünk, kommunikáltuk ezt a vendégek felé, aminek eredményeként az eladások 20 százalékos növekedésére számítunk” – nyilatkozta Dragoș Petrescu, egy éttermeket, pizzázókat és sörözőket üzemeltető bukaresti cég tulajdonosa.

A szakemberek egy része kritikusan viszonyul az újabb áfacsökkentéshez, amely nem csupán a többi szeszesitalt diszkriminálja a sörrel szemben, hanem, bármiféle logika nélkül, a palackozott sört is. A tömény italokat gyártó Alexandrion Group közleménye „populista és diszkriminatív” lépésként minősítette Adrian Merka törvényerőre emelkedett kezdeményezését, s felhívta a figyelmet, hogy vannak a sörnél alacsonyabb alkoholtartalmú koktélok is.

Constantin Bratu, a Romániai Sörgyártós Egyesületének elnöke üdvözölte az áfacsökkentést, de hangot adott azon véleményének, hogy látványos eredményeket nem kell várni az intézkedéstől, mivel a korsós sör piaci részesedése minimális. A tavaly Romániában eladott sör 53,1 százaléka flakonos volt, 25,8 százaléka üveges, 17,6 százaléka dobozos és mindössze 3,5 százaléka csapolt.

2014-ben a hazai sörfogyasztás 14,9 millió hektoliter volt, 1,4 millió hektoliterrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A sörgyártók legjobb éve 2008 volt, mikor is 20,2 millió hektoliter fogyott a habos italból.    

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?