Megépül Székelyföld legnagyobb ipari parkja

Székelyföld legnagyobb ipari parkjának finanszírozási szerződését írták alá csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Szépmezőn 17 hektáron építik meg a munkahelyteremtő cégek befogadására alkalmas infrastruktúrát. A befektetésre 24,6 millió lej értékű pályázatot nyert Sepsiszentgyörgy tanácsa.

Az önkormányzat által benyújtott projektet még 2009-ben elfogadták, de a fejlesztési minisztérium bürokráciája miatt Antal Árpád polgármester és Simion Creţu a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója csupán most, három év után írhatta alá a finanszírozási szerződést.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott: hamarosan lebonyolítják a kivitelező cég kiválasztására kiírt versenytárgyalást, és a pályázati pénzből kiépítik a 17 hektáros infrastruktúrát: bevezetik a vizet, a gázt és a villanyt, központi irodaházat építenek, majd a tervek szerint 50 hektárosra bővítik az ipari parkot, ahová munkahelyteremtő vállalkozásoknak kedvezményesen tudnak működésükhöz szükséges teret biztosítani.1115-iparipark

Az életminőségen javítanak a munkahelyteremtéssel

„A sepsiszentgyörgyiek életminőségén munkahelyteremtéssel lehet javítani, hiszen bebizonyosodott, hogy ha a helyi hatóságok egy lejt költenek munkahelyteremtésre, az három lejt hoz a város büdzséjébe, miközben a szociális segélyekre elköltött egy lejt újabb két-három lejes kiadás követi" – fogalmazott Antal Árpád.

Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint a város közelében lévő Szépmezőn is csökken majd a munkanélküliség, és felértékelődnek az ottani lakások.

Az önkormányzat tervei alapján az ipari park számára épülő csarnokba költöztetik a színház műhelyeit is, és azáltal felszabadul a városközpontban elfoglalt tér.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója a szerződés aláírását követően elmondta: a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal eddig 11 pályázati projektet szerződtek le, amelyek összértéke mintegy 80 millió lej. A szépmezői ipari park kivitelezésének futamideje 26 hónap.{loadposition szeben}

Kimaradt?