Szolidaritási adó bevezetését javasolja az RMDSZ

"A parlamenti választások utáni időszak legfontosabb teendője az új munkahelyek teremtésének ösztönzése, valamint a nyugdíjak és a közszféra béreinek biztosítása, a szociális szolgáltatások megerősítése. A sajátságos kisebbségi problémák mellett az RMDSZ a munkahelyteremtést és a gazdasági válság kihívásaira adott hiteles megoldásokat tartja prioritásnak 2013-ban” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök szerdán Kolozsvárott azon a sajtótájékoztatón, amelyen az RMDSZ pénzügyi- és adóstratégiáját mutatták be.

A sajtótájékoztatón jelen volt Borbély László politikai alelnök, Kovács Péter főtitkár és Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. sajttaj winkler kelemen borbely kovacs br

Romániának 7 milliárd euró adósságot kell visszafizetnie jövőre, ez óriási nyomást jelent az államháztartásra, éppen ezért olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nem rónak újabb megszorításokat az állampolgárokra – mondta Kelemen Hunor.

Kelemen: prioritás az új adóügyi törvénykönyv

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt az európai uniós elvet követi, ami a szociális piacgazdaságról szól, ez lehet az egyetlen megoldás a gazdasági növekedés fele. Romániának 2013 első felében el kell fogadnia az új adóügyi törvénykönyvet. A jelenleg érvényben lévőt 2003 óta több mint kilencvenszer módosították, mára már szinte átláthatatlan, ezért szükség van egy, a parlament által is megvitatott és elfogadott adóügyi törvénykönyvre – fejtette ki a politikus.

"Ugyanakkor az az álláspontunk, hogy középtávon Románia őrizze meg a 16 százalékos, egykulcsos adózási rendszerét. Javasoljuk továbbá az ún. szolidaritási adó bevezetését egy meghatározott, három éves periódusra, ennek megállapítása természetesen jövedelemfüggő, amelyet közösen kell megállapítanunk. Az RMDSZ azt javasolja, hogy Románia térjen vissza a 19 százalékos ÁFÁ-ra a mostani 24 százalékról, mert a költségvetési egyensúly ezt megengedi, de ki kell egészíteni az ÁFA begyűjtésének a hatékonyabbá tételével, mert így a csökkenésből adódó kiesést pótolni lehet” – ismertette Kelemen Hunor a szövetség pénzügyi- és adóstratégiájának részleteit. sajttaj kelemeneloterben br

Hozzátette, csökkenteni kell mind a munkavállalók, mind pedig a munkaadók társadalombiztosítási hozzájárulásait, az előbbiekét 3,5, az utóbbiakét 2,5 százalékkal.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek meggyőződése, hogy a felsorolt intézkedések biztosítják az ország számára a kiszámítható, biztos gazdasági növekedést, hiszen azokat az áldozatokat, amelyeket az elmúlt években minden állampolgár közösen meghozott, nem szabad veszélybe sodorni” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Winker: adózási fegyelmet és a feketemunka csökkentését

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője ismertette a szövetség pénzügyi- és adóstratégiájának megvalósíthatóságát.

{loadposition szeben}
„Az Európai Unió országai közül Romániában fizetik az alkalmazottak az egyik legmagasabb társadalombiztosítási adóterhet, ez a bérek 44,5 százalékát teszi ki. Az országban pedig 4,3 millió alkalmazott fizeti ezeket a járulékokat, míg 2,3 millió ember informális munkavállaló, vagyis a feketepiacon dolgozik. Hasonló a helyzet az ÁFA - fizetésre köteles cégeknél is. Az országban az ÁFA begyűjtésének szintje 54 százalékos, míg Bulgáriában például ez az arány eléri a 70 százalékot. Ezeket a hivatalos adatokat figyelembe véve az RMDSZ leszögezi: nem újabb terheket és megszorításokat kell a lakosságra kiróni, hanem fel kell számolni a feketepiacot és szigorítani kell az adófegyelmet” – ismertette Winkler Gyula, hozzátéve, ezeket a javaslatokat az RMDSZ Gazdasági Tanácsának szakemberei fogalmazták meg a verseny- és gazdasági szféra visszajelzései alapján.

„Mind a külföldi befektetők, mind a helyi vállalkozók úgy vélik, Romániának kiszámítható, átlátható, stabil és ösztönző jellegű gazdasági intézkedéseket kell meghoznia” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Borbély: a helyi önkormányzatok munkáját kell segítenünk

Az RMDSZ politikai alelnöke kijelentette, a szövetségnek egy olyan hosszú távra szóló gazdasági programja van, amely biztonságot nyújt a magyar embereknek. „A programunk elsősorban az uniós elveknek és elvárásoknak felel meg, és segíti 2014 és 2020 között az uniós alapok hatékony lehívását” – utalt a politikai alelnök az RMDSZ által kidolgozott, Erdély 2020 című gazdasági-fejlesztési stratégiára. Borbély László elmondta, ezt a szövetség képviselői november 19-én, hétfőn átadják Leonard Orban Európa-ügyi miniszternek.

„Az RMDSZ az egyetlen politikai alakulat, amely konkrét dokumentum formájában járul hozzá Románia 2014-2020 közötti, uniós költségvetésének összeállításához”- hangsúlyozta a politikai alelnök. Hozzátette, a Szövetség határozott álláspontja az, hogy a helyi adóknak helyben kell maradniuk. „A helyi adók visszaosztásáról a megyei tanácsoknak kell dönteniük, mert ők a helyi közösségek által megválasztott érdekképviselők, nem pedig a központi közintézmények, vagy a pénzügyminisztérium” – szögezte le Borbély László.

 

Kimaradt?