Bánságban, Székelyföldön legnagyobbak a közköltségek

Bánságban (Arad, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény) valamint az ország középső régiójában (Hargita, Kovászna, Maros, Szeben, Brassó és Fehér) a legnagyobbak a közüzemi számlák Bukarest után- tájékoztat az Adevărul az Országos Statisztikai Intézet adataira hivatkozva.

A közüzemi kiadásokba a gáz, az elektromos áram, a fűtés, a víz és a szemétszállítás költségei tartoznak bele.

Az Adevărul a tavalyi év adatai alapján számolta ki, hogy átlagosan mekkora anyagi terheket ró egy személyre az úgynevezett rezsiköltség. Az átlagot 12 hónap kiadásaiból vonták meg, ebbe természetesen beletartoznak a nyári és a téli hónapok is. Hogy a rezsiköltségek kifizetése után mennyi marad a családi kasszában, és azt mire költjük, itt nézheti meg.

A lap által összesített adatokból kiderül, hogy legkevesebbet Moldvában fordítanak a közüzemi szolgáltatásokra (egy személy 153,3 lejt havonta), a legtöbbet Bukarestben költenek erre (344,3 lej). A teljes képhez azt is hozzátartozik, hogy a fővárosban kevésbé spórolnak a vízzel, gázzal, árammal, hiszen Bukarestben a legnagyobbak az átlagfizetések. De ott is a legnagyobbak például a szemétszállítás, szennyvízelvezetés, vízszolgáltatás költségei, míg egy moldvai átlagban erre 33,5 lejt fizet havonta, addig Bukarestben ez az összeg 126 lej.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai azt mutatják, hogy Bukarest után Bánságban átlagban 241,7 lejt húz ki egy személy zsebéből csak az, hogy fedél alatt lakik. Az ország középső régiójában 226,2 lej az egy személyre számított havonkénti rezsiköltség. Ha többtagú családról van szó, az egy személyre számított közüzemi költség csökken.

Egy három tagú család például a rezsire átlagosan 255 lejt fizet, azaz személyenként 85 lejt, négytagú család esetében ez az összeg 62 lej.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?