Polus Real Estate: Pászkány kitolt a magyar befektetőkkel?

Meghiúsulni látszik a Demján Sándor és Nyúl Sándor érdekeltségi körébe tartozó Polus Real Estate kft. kolozsvári ingatlanberuházása a kolozsvári polgármesteri hivatal egyoldalú lépései miatt - mondta el Csiszér Lajos, a cég igazgatója kedden Kolozsváron sajtótájékoztatón.

A rendezvény után az MTI-nek elmondta, még mindig reménykednek abban, hogy felépíthetik a kolozsvári ifjúsági negyedet. A Polus Real Estate kft. többségi tulajdonosa a két magyar üzletember (87 százalék), kisebbségi tulajdonosa pedig Pászkány Árpád kolozsvári üzletember (13 százalék).

A beruházásra a Polus a kolozsvári Polgármesteri Hivatallal partnerségben hozta létre 2007-ben a Cartierul Tineretului Cluj kft. ingatlanfejlesztő társaságot. A társaság - amelyben a Polus Real Estate kft. 49 százalékos tulajdonrésszel, a polgármesteri hivatal pedig 51 százalékos üzletrésszel rendelkezik - a város által felajánlott, Kolozsvár határában fekvő 203 hektáros területen készült felépíteni az ifjúsági negyedet.cartierul-tineretului

A projekt megvalósulását a gazdasági válság késleltette, 2010-től pedig a tulajdonosok közötti nézetkülönbségek lehetetlenítették el. A Polus Real Estate kft.-nek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaságban 13 százalékos részesedéssel rendelkező Pászkány Árpád a többségi tulajdonosok megkérdezése nélkül, akaratuk ellenére döntött a privát-partnerségi megállapodásban foglalt fejlesztési célkitűzések módosításáról.

Bűnvádi feljelentés Pászkányék ellen

A Polus közleménye szerint Pászkány Árpád a többségi tulajdonosok felhatalmazása nélkül átruházta a Cartierul Tineretului Cluj kft. társaságban fennálló 49 százalékos részesedést a Pászkány által ellenőrzött Green Energy Napoca kft. társaságra. A kisebbségi tulajdonos az eredetileg lakónegyednek szánt területen napelemparkot szeretett volna létrehozni. A privát partnerségi szerződés módosítását a kolozsvári önkormányzat 2011. június ötödikén elfogadta.

A Polus közleménye szerint mindez úgy történhetett meg, hogy a társaság - Pászkány Árpád kisebbségi részvényes által delegált - ügyvezetője nem vette tudomásul, hogy 2010 decemberében megfosztották tisztségétől, és a társaság iratait 2012. október 9-ig magánál tartotta.paszkany

Csiszér Lajos az MTI-nek elmondta, az ügyben több per van folyamatban. A társaság bűnvádi feljelentést tett Sorin Apostu volt polgármester, Pászkány Árpád üzletember, a volt ügyvezető, valamint a kolozsvári önkormányzat ellen. Ezzel párhuzamosan az ifjúsági negyed felépítésére alakult társaság végelszámolási eljárását is elindította.

Az igazgató szerint a magyarországi érdekeltségű cég eddig mintegy hétmillió eurót fektetett be a kolozsvári ingatlanprojektbe, saját részesedésének értékét pedig 30 millió euróra becsüli. {loadposition szeben}

Kimaradt?