NAV: Románia helyett Magyarországra érkezett a spanyol zöldség

A fuvarokmányok szerint nem Magyarországra, hanem Romániába kellett volna szállítani azt a kamionnyi spanyol zöldséget és gyümölcsöt, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ekáer munkacsoportja a budapesti nagybani piacon talált, a kereskedőt a kiszabható legmagasabb bírsággal büntették.

Suller György Attila vám- és jövedéki szóvivő keddi közleménye szerint a munkacsoport a budapesti nagybani piac egyik raktára előtt ellenőrzött egy ekáer-számmal nem rendelkező román kamiont. A több mint 20 tonna, magyar feliratú rakomány Spanyolországból érkezett, a fuvarokmányokon azonban úti célként nem Magyarország, hanem Románia szerepelt.

A kereskedő képviselője úgy nyilatkozott, hogy a szállítmány tranzitáru, vagyis szállításához nem kell ekáer-számot kérni, ennek ellenére utólag, az ellenőrzés közben a padlizsánt mégis regisztrálta a rendszerben. Azt állította továbbá, hogy a budapesti nagybani piacon csak az átrakodás és a sofőr pihenőideje miatt állt a szállítmány, azonban csak az hajthat be a területre, aki a piac kereskedőjének szállít. A magyar nyelvű címkézés is alátámasztotta, hogy a spanyol termékeket eredetileg is Magyarországra szánták.

A NAV a kamiont hatósági zárral látta el, és több mint 2,8 millió forint mulasztási bírság megfizetésére kötelezte a céget, amelynél egyúttal áfaellenőrzést indítottak a revizorok.

Kimaradt?