Felét használtuk fel az előző uniós költségvetési ciklus támogatásainak

Románia az idei év közepéig mintegy felét használta fel a strukturális és kohéziós alapoknak, amelyeket Brüsszel a 2007-2013-as költségvetési ciklusban bocsátott rendelkezésére - írta csütörtökön elektronikus kiadásában a Ziarul Financiar című újság.

A gazdasági-pénzügyi napilap emlékeztet, hogy Románia haladékot kapott Brüsszeltől, hogy az idei év végéig használhatja fel még az előző uniós költségvetési ciklusban rendelkezésére bocsátott pénzeket. Ezek összesen mintegy 19 milliárd eurót jelentenek. Románia a két éves haladék ellenére június végéig 51 százalékát hívta le az összegnek, miközben a román hatóságok 80 százalékot tűztek ki célul.

A lap szerint az első fél évben 1,1 milliárd eurót hívott le Bukarest, ami a teljes keret 6 százalékát jelenti. Ezért lehetetlen már teljesíteni a 80 százalékot - írja a lap, amely szerint a 60 százalékos abszorpciós ráta elérése is "a fantáziavilágba" tartozik. A lap szerint Romániának 6-7 milliárd eurót kellene felhasználnia az uniós pénzekből még az idén ahhoz, hogy az év végéig elérje a 80 százalékos arányt.

Románia 2007. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Az azóta eltelt nyolc és fél évben kevesebb mint 10 milliárd eurót használt fel a strukturális és kohéziós alapokból. A lap szerint Romániának attól kell tartania, hogy legalább 8 milliárd eurót elveszíthet. Példaként említik, hogy a közlekedési ágazati operatív program keretében Románia még 1,8 milliárd eurót hívhatna le az eddig felhasznált 2,5 milliárd euró mellett, a környezetvédelmi ágazati operatív program keretében pedig további 2,2 milliárd euró áll rendelkezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?