Nagylaknál találkozhat Orbán Viktor és Victor Ponta

Július 11-én adják át a forgalomnak a Magyarországot Romániával összekötő autópályát, és ekkor nyitják meg a két ország közötti új sztráda-határátkelőt Nagylaknál. Az eseményre mindkét ország miniszterelnökét várják – írta szerdán a Mediafax.

Az Autópályák és Országutak Országos Társaságának (CNADNR) szóvivője elmondta, a dátumot a román és a magyar hatóságok közösen tűzték ki a napok óta tartó egyeztetéseiken. Július 11-én adják át a Pécska-Arad közötti 16 kilométeres sztrádaszakaszt, illetve a magyar M43-as pálya Makó és az országhatár közötti 23 kilométeres szakaszát - tette hozzá Bogdan Cotârlici.

A Mediafax a Szociáldemokrata Párt (PSD) Arad megyei szervezetétől arról értesült, hogy az avatásra Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnököt is várják. A Nagylak (Nadlac)- Csanádpalota autópálya-határátkelő megnyitása nyomán Arad és Temesvár lesz Románia első két nagyvárosa, amelyet bekapcsolnak az európai gyorsforgalmi úthálózatba.

Az A1-es jelzésű, Erdély déli részén haladó autópálya Pécska-Arad szakaszát 2013-ban kellett volna átadni, de a CNADNR felbontotta a szerződést a korrupciós ügybe keveredett korábbi kivitelezővel, és új közbeszerzési eljárást írt ki a munkálatok befejezésére. Ennek a szakasznak a megnyitása után Temesvárig lehet majd pályán eljutni, és várhatóan még az idén átadják a forgalomnak azt a hiányzó szakaszt, amely kiegészíti a sztráda Temesvár-Lugos (Lugoj) közötti részét.

A Lugos és Déva közötti, dombvidéken átvezető 100 kilométeres autópálya-szakaszon is folyik már az építkezés: ez leghamarabb a jövő év folyamán készülhet el. A dél-erdélyi sztráda Déva és Nagyszeben közötti 115 kilométeres részén tavaly óta lehet közlekedni.

Kapcsolódók

Kimaradt?