Elfogadja a hitelezők javaslatait a görög kormány

Alexisz Tsziprasz görög miniszterelnök hajlandó elfogadni a hitelezők hétvégi javaslatát, minimális változtatásokkal.

A görögök egyedül az áfaemelésben nem engednek a hitelezők követeléseinek, az áfareformot azzal a változtatással fogadják el, hogy a szigetekre 30 százalékos engedményt kérnek, mivel az ellátásuk nehézkes a távolság miatt.

A nyugdíjasoknak járó szolidaritási támogatást lassabban szeretnék kivezetni, mint ahogy azt a hitelezők javasolták, a nyugdíjkorhatár 67 évre emelését sem most, hanem októbertől kellene csak életbe léptetni, javasolja a kormányfő a vg.hu szerint.

Az Eurócsoport szóvivője elmondta, elhalasztották a csoport délelőttre tervezett telefonos egyeztetését. Az eurózóna pénzüógyminiszterei így délután fél 6-kor tárgyalnak újra a görög helyzet megoldásáról.

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja szerint világos, hogy "az európai hitelezők javaslatainak visszautasítása egy fejezet lezárását jelenti, és egyben egy nagyon kockázatos és nehéz második fejezet kezdetét." Az olasz pénzügyminiszter, Pier Carlo Padoan úgy fogalmazott a BBC-nek nyilatkozva: más állatfaj válna az euróból, ha Görögország kilépne az övezetből.

A görög miniszterelnök levelének kiszivárgása után szárnyalni kezdtek az európai vezető tőzsdeindexek. A német és a francia index több mint két százalékkal emelkedett. A hírnek a magyar piacokra is kedvező hatása volt, az euró árfolyama a reggeli 315-ös szintről 313,5 forintra változott. A BUX is jelentősen erősödött.

Kimaradt?