Bankpániktól tartanak Görögországban

Nyugalomra szólította fel a görög lakosságot az ország védelmi minisztere szombaton reggel, órákkal azt követően, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök népszavazás kiírását jelentette be a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról. A referendumot a tervek szerint július 5-én tartják.

Panosz Kammenosz védelmi miniszter - aki a görög koalíciós kormányban a jobboldali populista Független Görögök elnevezésű párt egyik képviselője - nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a bankok kinyitnak, a pénzkivétellel kapcsolatban nem lesz semmifajta korlátozó intézkedés. A bankjegykiadó automaták rendelkezni fognak elegendő pénzzel - fogalmazott a miniszter, az ezzel kapcsolatos aggodalmakat túlzottnak nevezve.

Kammenosz úgy vélte, hogy a kormányfő által kiírt népszavazás nem teszi kockára Görögország jövőjét az Európai Unióban. Arra azonban nem utalt, hogy Athén az euróövezet tagja marad-e vagy sem.

A baloldali Sziriza párt vezetője, Ciprasz miniszterelnök a görög kormány éjszakába nyúló rendkívüli ülése után jelentette be a referendumot.  A kormányfő a hitelezőket - a Nemzetközi Valutaalapot, az Európai Központi Bankot és az Európai Bizottságot a többi között azzal vádolta, hogy ultimátumszerő követeléseket támasztottak Athénnal szemben elviselhetetlen takarékossági terhek elfogadására.

Utolsó kísérlet

A görög kormány az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek szombati tanácskozása miatt tartott rendkívüli ülést az éjszaka folyamán. A pénzügyminiszterek  délután tesznek még egy utolsó kísérletet arra, hogy megállapodjanak Görögországgal a reform- és takarékossági csomagról, és megmentsék az államcsődtől, miután Alekszisz Ciprasz a pénteki nap folyamán újabb megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia köztársasági elnökkel.

Brüsszelben, Berlinben és Párizsban egyelőre nem kommentálták Ciprasz bejelentését a referendumról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?