Lecseréli az eurósokat az Európai Központi Bank

A bankjegyek új generációjának bevezetésére készül az Európai Központi Bank. A frankfurti intézmény 2013-tól fokozatosan bevezeti az euróbankjegyek második generációját.

Elsőként az 5 eurós címlet jelenik meg, majd a 10, a 20, az 50, a 100, a 200, és végül az 500 eurós bankó is megújul. A régi és új bankjegyeket párhuzamosan használják majd, a régieket pedig fokozatosan vonják ki a forgalomból. A folyamat várhatóan több évig fog tartani.

A méret és a szín nem változik

A 2002-ben megjelent első sorozathoz képest nem változik a bankjegyek mérete és színe, és a grafikai elemek továbbra is az európai történelem különböző korszakainak építészeti stílusait idézik; az előoldalon megmaradnak az európai nyitottságot kifejező kapubejáratok és ablakok, a hátoldalon pedig a hidak, amelyek a kontinens népei, illetve az Európa és a világ többi része közötti kapcsolatokat jelképezik.eurok2

Továbbfejlesztik ugyanakkor a biztonsági megoldásokat. Három új elem lesz a bankjegyeken: a vízjel tertalmazza majd a görög mitológiából ismert Európé arcképét is tartalmazza majd; hologrammos lesz a fémszál, amely az euró jelét, Európé portréját, egy kaput, valamint a bankjegy névértékét is tartalmazza majd.

A görög mitológia szerint Európé föníciai királylány volt, akibe Zeusz beleszeretett, és bika alakjában elrabolta. Közös gyermekeik Minósz, Rhadamanthüsz és Szarpédón lettek.
Az új 5 euróst 2013 január 10-én mutatják majd be, és 2013 májusában jelenik majd meg a forgalomban.

Kimaradt?