Romániát is meghódítják a „fapados” benzinkutak

Néhány év alatt 200 diszkont-kútból álló hálózat kiépítését tervezi a teniszezőből lett milliárdos, Ion Țiriac. Az üzletember „fapados” töltőállomásainál a piaci átlagárnál 10-12 banival olcsóbban árulnák az üzemanyag literjét.

Néhány év leforgása alatt jelentős piaci tényezővé szeretne válni az üzemanyagok kiskereskedelmi forgalmazásában a Țiriac Energy. Az egyik leggazdagabb romániai üzletembernek számító Ion Țiriac tulajdonában levő Țiriac Holdinghoz tartozó vállalat tavaly nyitotta meg első üzemanyagtöltő állomását. Jelenleg hat benzinkút működik a Țiriac Energy égisze alatt: három Bukarestben, egy-egy pedig Brassóban, Nagylakon és Borson, néhány közülük a Țiriac Auto cég telephelyein.

A Țiriac benzinkutak egy nálunk kevéssé elterjedt koncepció alapján, diszkont üzemanyagtöltő állomásokként működnek, amelyekben nincs bolt és étkezde sem. Egy ilyen „fapados” benzinkút beindítása 60-200 ezer eurójába kerül a tulajdonosnak, míg egy hagyományos kút esetén a beruházás ennek többszöröse.

A diszkont benzinkutak másik jellegzetessége, hogy az üzemanyagot az átlagos piaci árnál olcsóbban értékesítik. A Țiriac Energy üzemanyagtöltő állomásainak esetében az árkülönbség literenként 10-12 bani.

Jövőre terjeszkednének

Az igazi terjeszkedés csak jövőre kezdődik, mondják az illetékesek. „2016-ban több mint 50 kutat szeretnénk megnyitni, s a célkitűzés az, hogy 2018 végére ezek száma elérje a 200-at” – nyilatkozta Remus Hîrceagă, a Țiriac Energy vezérigazgatója. Az üzemanyagtöltő állomások 40 százaléka kizárólag vállalatok tulajdonában levő járműveket fog kiszolgálni.

A Țiriac Energy benzinkutak egy részében fel lehet majd tölteni az elektromos gépjárműveket is. Kérdés, hogy a beruházó tudja-e majd tartani magát az előzetes tervekhez, hiszen az elképzelések szerint tavaly 14 kutat kellett volna megnyitni, ám kevesebb mint felük készült csak el.   

A Țiriac Holdingnak nagy gépjárműparkja van, melynek évi összfogyasztása eléri a 4 millió litert. Mivel a cégcsoport gépjárművei kizárólag a Țiriac Energy kutaknál fognak tankolni, ezáltal a Țiriac Holding jelentős mértékű, éves szinten 150-200 ezer eurósra becsült megtakarítást érhet el.

Sok kicsi sokra megy

A beruházó ugyanakkor arra számít, hogy nagy ügyfélkörük lesz a diszkont-kutaknak. „Literenként 10-12 bani sokra megy, akkor is, ha csak időről-időre tankol az ember. A különbség azonban a taxivállalatoknál és a szállítmányozó cégeknél óriási lesz, mivel ezeknél az üzemanyag ára teszi ki a költségek legnagyobb részét” – mondja Remus Hîrceagă. Ezer liter üzemanyag vásárlása esetén már több mint 30 dollárt takaríthat meg az, aki diszkont-kútnál tankol. 

Romániában jelenleg kb. 1 400 benzinkút működik. A piacvezető a Petrom, melyet a Rompetrol, a Lukoil és a MOL követ, de nagy tervei vannak az orosz Gazpromnak és az azeri Lukoilnak is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?