Az IMF privilégiumnak tartja a honatyák különnyugdíját

Aggodalommal tölti el a Nemzetközi Valutaalap vezetőit, hogy Romániában bizonyos munkavállalói kategóriák különnyugdíjat kapnak – idézte pénteken a Mediafax a IMF bukaresti képviselőjét, Guillermo Tolosát.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a különnyugdíjak korábban jelentősen megterhelték Románia költségvetését, és törlésük jelentősen hozzájárult a társadalombiztosítási rendszer stabilitásához. „Aggodalommal tapasztaljuk, hogy fokozatosan visszaállítják ezeket a privilégiumokat” – közölte Tolosa a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjára utalva.

Mint ismert, kedden elfogadta a parlament a honatyák speciális nyugdíj-kiegészítéséről szóló törvénymódosítást. A jogszabály szerint a törvényhozók a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után a parlamenti mandátumuk idejével arányos juttatást kérhetnek a parlamenttől, a rendes nyugdíjuk kiegészítéseként. A pótlék három teljes mandátum (vagyis 12 év) parlamenti tevékenység felett már nem növekszik: a legnagyobb parlamenti nyugdíj-kiegészítés így mintegy 4000 lej lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?